Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
31 maj 2009 under Noterat | kommentera

Apropå medvetenhet och moral

Emma Emma

En artikel i New York Times pekar på ett nytt, intressant fenomen, ett slags etikkod för ekonomer. Harvard går i bräschen:

Nearly 20 percent of the graduating class have signed “The M.B.A. Oath,” a voluntary student-led pledge that the goal of a business manager is to “serve the greater good.” It promises that Harvard M.B.A.’s will act responsibly, ethically and refrain from advancing their “own narrow ambitions” at the expense of others.

Och på Tobias gamla Columbia Business School, svär numera alla studenter på att:

“As a lifelong member of the Columbia Business School community, I adhere to the principles of truth, integrity, and respect. I will not lie, cheat, steal, or tolerate those who do.”

6 kommentarer
 1. Tobias skriver:

  Wow! Ger en klar signal. När börjar Handels med detta?

 2. Daniel Ericsson skriver:

  Ja, om HHS inte har SLUTAT med detta så gjorde i alla fall dåvarande rektorn Staffan Burestam Linder detta 1991… Om jag inte missminner mig fick dåtidens studenter skriva in sig i en stor liggare mot utkvittens av inskrivningsnumret… 15979…

 3. Tobias skriver:

  Men inte fick man svära något eller säga sig ställa upp på ett budskap? I alla fall inte när jag skrevs in, 1998.

 4. Daniel Ericsson skriver:

  Jodå, jag gjorde i alla fall det… Det fanns till och med en text som rektorn högtidligt läste upp…

 5. Emma Emma skriver:

  Såhär ligger det till: alla studenter som skriver in sig hos rektorn måste skriva under att de ska vara goda ambassadörer för Handels, inte fuska och sådär. Däremot finns inget som liknar Harvards ed, som ju handlar om vad som händer sedan.

 6. Emma Emma skriver:

  Eftersom jag råkar vara på konferens med halva skolan, kan jag berätta att den ”eden” har funnits länge. Däremot verkar intresset för en avslutande ed vara lika med noll. Trodde jag skulle bli lynchad när jag väckte diskussionen igår. Det var inte populärt hos finansfolket.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas