Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
20 maj 2009 under Noterat | kommentera

Dödsstöten

Emma Emma

Som den trogna läsaren vet, har jag glidit en bit ifrån kulturpolitiken den här våren. När jag läser Maria Schottenius krönika i DN, slår det mig att dödsstöten kom med Kulturutredningen.

Kanske är det inte Kulturutredningens fel, men ungefär samtidigt som den kom, tappade jag intresset. Jag tyckte att fältet blev livlöst och dött, att det tappade sin humanistiska ådra, sitt blod och sin mening.

Lite elakt har jag ibland tänkt att Kulturutredningen – och den därpå följande debatten – fastnat i det som vi företagsekonomer brukar kalla det första perspektivet på organisationer, ”strukturperspektivet”.
Det som tar fasta enbart på de formella strukturerna.
Det där som man river av under den allra första föreläsningen i organisationsteori – innan man går in på de perspektiv som absolut måste komplettera det: på makt, människor, drivkrafter, visioner, symboler, nätverk, konflikter, moral, etik och mening.
Men dit kom aldrig utredningen, utan den stannade liksom i det där första, ganska tråkiga och snäva perspektivet.

Och kanske måste det vara så i en utredning.
Jag vet inte.
Jag vet bara att jag plötsligt började tycka att det är mycket roligare att syssla med den andra sidan av kulturekonomin, med ekonomins kultur, med ”vanlig” ekonomi och ”traditionellt” näringsliv bortom kulturpolitiken, eftersom det lämnar mycket större utrymme åt kulturella, humanistiska, estetiska och etiska aspekter.
Ja, åt allt det där som ger mening.

2 kommentarer
  1. Tobias skriver:

    Intressant koppling till strukturperspektivet. Men kulturekonomi är ju inte automatiskt kulturpolitik! När vi började prata – kring det där bokprojektet, minns? – sa vi till och med så att vi inte skulle diskutera kulturpolitik.

    Nu har det ändå blivit MYCKET kulturpolitik här på bloggen. Jag kör ett dödsryck några ytterligare dagar. Sedan blir det paus och om detta återkommer jag.

  2. Emma Emma skriver:

    Nej, självklart inte. Kulturekonomi är definitivt också ekonomins kultur, och allt det där som jag mest sysslar med i dessa dagar.

    Det är väl egentligen kulturpolitik som jag har tröttnat på. Jag ändrar, även om det kommer att göra att din kommentar låter lite konstig.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas