Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 maj 2009 under Inblick, Samtal | kommentera

Förlagsbranschen: "Minskad utgivning och uppsägningar"

red red

kristinaVi pratade med Kristina Ahlinder, VD, Svenska Förläggareföreningen, om hur bokbranschen klarar krisen. 

– Förlagsbranschen tappade 10-11 procent under 2008  om man ser till Svenska Förläggareföreningens medlemmars snabbstatistik. Jag har inte sett några andra indikationer än att nedgången kommer fortsätta under 2009. Man brukar ju annars säga att bokbranschen är kontracyklisk, att man i alla fall inte påverkas negativt av en lågkonjunktur, men så verkar det inte vara den här gången. Så jag skulle gissa att förlagen tätar till, att man minskar utgivningen och det kommer en del uppsägningar.

Varför är den inte kontracyklisk den här gången?
- Den här är en så pass omfattande nedgång. Sedan kan det också ses som något naturligt. Branschen har ökat sin försäljning och utgivning under många år, allt sedan den sänkta bokmomsen. Och en tillbakagång måste komma någon gång. Man ska dock komma ihåg att den är från en väldigt hög nivå den här tillbakagången kommer, och att det ur det perspektivet inte är fråga om någon katastrof.

Hur påverkar det här det som ges ut, innehållet?
- Det som möjligen drabbas skulle jag tro är sådant som är dyrt och påkostat som fackböcker, riktiga praktverk och översatt kvalitetslitteratur, snarare än svensk skönlitteratur.

Vad betyder kulturen ändå i lågkonjunktur?
- Jag tror att det spelar stor roll. Köpa en bok, gå på bio eller teater är en rimlig utgift i jämförelse med mycket annat. Det är ändå någonting man kan och vill unna sig.
- Sedan ska man komma ihåg att (den goda utvecklingen av bokbranschen har gjort att) konkurrensen på bokmarknaden är oerhört hård. Det finns många författare, många förslag och många återförsäljare. Särskilt konkurrensen från internetbokhandeln är tuff och har lett till låga konsument priser och små marginaler i branschen och det är få som tjänar stora pengar. Så jag kan gissa att vi kommer att få se minskad utgivning och att priserna kommer gå upp något.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas