Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
2 maj 2009 under Analys, Noterat | kommentera

Vad är ett kulturhus: yta eller innehåll?

Tobias Tobias

När vi i de flesta fall talar om konst och kultur pratar vi om innehåll och betydelsen. Men det finns ett undantag, nämligen när byggnader för att husera kulturverksamheter ska byggas.

I spåren efter de spektakulära husen i Bilbao och Sydney – och det finns givetvis fler exempel längre bak också – har symbolvärdet i kulturhus lyfts fram. Attraktionskraften i själva huset behöver dock inte innebära att innehållet blir lika spännande.

I april förra året invigdes Operahuset i Oslo, en vit marmorbyggnad. Huset är ritat av arkitektkontoret Snøhetta som i onsdags fick Europas mest prestigefyllda arkitekturpris (här till exempel uppmärksammat i amerikanska Fast Company). Juryns ordförande Francis Rambert hyllade huset: ”It is more than just a building. It is first an urban space, a gift to the city.” Tidigare har operahuset utsetts till årets kulturbyggnad av en internationell jury under World Architecture Festival i Barcelona.

Invändigt har succén dock inte varit lika stor. Redan vid invigningen ställdes öppningsföreställningen in, en nyskriven opera baserad på Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. Tekniken hade inte hunnit med. Och trots 386 miljoner norska kronor i statsstöd sprack budgeten. 35 miljoner kronor skulle sparas, vilket bland annat gick ut över Wagners Valkyrian som skulle satts upp i februari, men som nu ställts in.

Frågan har varit om Operan kunnit bli något mer än en turistattraktion. Jag har inte varit där själv och jag har inte hört något de senaste månaderna. Men det ska bli intressant att studera. Liksom att se hur väl Oslo lyckas koppla sin kulturmiljö till huset (jämför om Bilbao och Guggenheimmuseet i det här inlägget).

PS. Jag har resonerat en del kring olika synsätt på varför kulturhus och evenemangarenor byggs i den här artikeln, publicerad i en bok från januari i år.

7 kommentarer
 1. Malinka skriver:

  Men du, vad bra att få läsa den texten du länkar till! Det är verkligen timing, för Västerås kommun och Landstinget Västmanland ska ju flytta ihop konstmuseet och länsmuseet här i stan. Kultur i Rörelse ska träffa både politiker och cheferna för sagda museer för att höra hur de tänker sig och lägga fram lite åsikter om innehållet, just. Kanonbra att läsa det där innan allt detta :)

  Jag måste säga att det är himla trevligt att hitta såna här små guldkorn precis när de behövs :) tack för det!

 2. Tobias skriver:

  Glad att kunna hjälpa till. Malinka: vad är argumentet för den här sammanslagningen?

 3. Malinka skriver:

  Oh, nu ska vi se om jag kan svara vettigt på det – och åtminstone någotsånär med sanningen överensstämmande :)

  Båda museerna har länge behövt nya lokaler. Länsmuseet får inte plats med sina samlingar och har väldigt lite ytor till utställningar. Konstmuseets lokaler är inte särskilt arbetsvänliga efter vad jag förstått. Jag tror att åtminstone konstmuseets lokaler har varit på tapeten från och till i säkert 40 år.

  Så jag tror att de främsta argumenten för att slå ihop de båda museerna är dels lokalfrågan, dels för att öka mängden kultur på ett och samma ställe, och därigenom höja besökarens möjlighet att uppleva kultur. Dessutom så ligger nya lokalerna väldigt nära Konserthuset i Västerås, och Teater Västmanland ligger inte så jättelångt därifrån.

  Detta är i alla fall vad jag förstått från det jag läst och hört om frågan. Verkar det vettigt?

 4. Tobias skriver:

  Det verkar vettigt på pappret. Det man ska komma ihåg dock är att ibland är sammanslagningar detsamma som neddragningar: av budget, utbud… ja kanske allting. Det behöver inte vara så, men en omorganisation kan föra det med sig. En sådan kan dock också innebära ny energi och bättre förutsättningar, t.ex. kring det som du nämner: lokaler och utbud.

 5. Malinka skriver:

  Jo, det har jag också förstått. Men jag tänker också att om de kommunala och regionala pengarna minskar för själva verksamheten kanske det är dags att söka sponsorpengar för att klara av att ha ett vettigt utbud. Det råkar ju också vara så att det finns en rätt nybildad kulturstiftelse i Västerås – kulturstiftelsen Arty (http://www.kulturstiftelsenarty.se/), som hjälper till en hel del med just sponsring. De har fått utställningar på konstmuseet sponsrade och finns med i en del andra sammanhang också. Nu har de ju verkligen ett syfte – att få igång ekonomiska möjligheter till ett vettigt utbud i det här nya ”stormuseet” som det beskrivits som i VLT (www.vlt.se) :)

 6. Tobias skriver:

  Intressant! Det här verkar värt att kika vidare på.

 7. Malinka skriver:

  Det tycker jag såklart att du ska göra =) Västerås uppfattas ju normalt som en rätt torr kulturstad (trots att politiker och tjänstemän skryter om att det är en så fantastisk kulturstad), men nu händer det ju någonting – och dessutom så finns Kultur i Rörelse (www.rikir.se). Vi har hittills visat en tendens till att lägga oss i såna här saker, så det kanske blir lite förbättring… ;=)

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas