Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 april 2009 under Noterat | kommentera

Universitet = Detroit

Emma Emma

Over there rasar debatten om universiteten, sedan en debattartikel i New York Times i söndags. ”Graduate education is the Detroit of higher learning” lyder inledningen, och sedan argumenterar författaren för att det är dags att bryta upp de gamla institutionerna och tänka nytt, skapa större flexibilitet och bättre förutsättningar för interdisciplinär forskning och undervisning.

Jag kan inte annat än hålla med.

Höll med gjorde däremot inte den panel jag satt i häromdagen. Sverige-Amerika Stiftelsen fyllde 90 år och Högskoleverket bjöd på debatt. Idel kloka och vältaliga män, amerikanska professorn Arthur Bienenstock, Sverker Sörlin, Bo Rothstein, Lars Thunell, Göran Rosenberg, Olle Stendahl, min kollega Magnus Dahlquist, och så jag, som ständigt alibi.

(Tobias föreslog att jag ska skriva ”alibi” på mitt visitkort. Just nu är jag faktiskt ensam kvinna i precis ALLA sammanhang som jag arbetar i, både på Handels och Konstfack.)

Som väntat kände jag mig liten och dum, men det har ju aldrig hindrat mig från att säga saker. Jag lyckades klämma in det där med Detroit, slå ett slag för humaniora liksom för interdisciplinär forskning och undervisning samt stenhårt argumentera för ökad fokusering på undervisningen. Jag är nämligen så vansinnigt trött på att vi pratar så mycket om forskning och så lite om undervisning. Och att undervisning fortfarande inte har mycket till status i högskolemiljö. Där har vi mycket att lära av Nordamerika!

Fast innerst inne skulle jag ju gärna vilja reformera alltihop, men det är en annan och mycket längre historia.

Trevlig valborg!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas