Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
27 april 2009 under Noterat | kommentera

Tillväxt eller kris?

Tobias Tobias

Den som läser Stockholms morgontidningar idag kan lätt undra hur det hela går ihop. Tre artiklar varav alla rör eller utgår från kulturtjänstemäns och -politikers bord.

Den ena tidningen (SvD) skriver om kris på grund av minskad sponsring och minskade anslag. Den andra tidningen (DN) har två artiklar på temat kreativa näringarna/sektorn och pratar snarare utveckling och tillväxt; den ena artikeln lyfter fram socialdemokraternas utspel om vad Stockholm behöver, den andra refererar kartläggning av sex svenska regioner i KRUT-projektet (som vi skrev om nyligen).

Som vanligt beror skillnaderna på perspektiv, mätmetoder och definitioner.

Den förstnämnda artikeln utgår från bidragstagande förvaltningar. Studien – från DIK, fackförbundet som organiserar områdena dokumentation, information och kultur – är också enkätbaserad och framåtblickande.

De sistnämnda artiklarna ringar in ett större område, som till 80 procent består av enskilda firmor, aktiebolag och föreningar, det vill säga inte förvaltningar. KRUT-kartläggningen som refereras är dessutom bakåtblickande eftersom den utgår från registerdata. Då hade ingen kris hunnit slå till.

Alla artiklarna faller åndå in under kulturekonomi.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas