Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
20 april 2009 under Noterat | kommentera

Försök med bredbandsskatt

Tobias Tobias

Vi har tidigare i kommentarsfältet diskuterat kring bredbandsskatt/-avgift. Det är något som då och då förs fram, men som få tror går att genomföra i praktiken. Här kommer lite mer om konkreta försök:

Digital Music Forum East i New York i februari diskuterades den bredbandsskatt som verkar vara på väg att införas på Isle of Man. Det är Ron Berry, e-business advisor, som lagt fram förslaget att öns 78.000 invånare skulle få fildela lagligt mot en avgift på 1 euro i månaden. Brittiska skivbolagsorganisationen BPI – med 400 medlemmar – är kraftigt emot förslaget som de kallar – ”wide off the mark”. Även IFPI är tveksamma ser det inte som något som skulle fungera i en global skala. Så här motiverar Ron Berry förslaget: ”Anybody can go on to the Internet and access anything … What we’re trying to do is legalize it and monetize it. Why would you bother to pirate anything if you could do it with the blessing of the rights holders?”

Ett liknande förslag har förts fram av Warners med deras projekt Choruss, där de vill testa ett liknande system med bredbandsavgifter på olika universitetsnätverk i USA.

3 kommentarer
  1. Micke vK skriver:

    Tack för tipsen! Just bredbandsavgifter – i meningen avtal mellan ISP:er och mediabolag om att vissa abonnenter inte ska stämmas – är nog en mer framkomlig väg än bredbandsskatt. Dock fortsätter ju fildelningen vara olaglig, och det ger inget svar på frågan hur pengarna fördelas mellan upphovsrättsinnehavare. Men Stim skulle kunna lära mycket av Choruss!

    Ska bli än mer intressant att se hur förslaget på Isle of Man utvecklas. Det låter dock som att vi snarare pratar ISP-mediabolagsavtal på statligt initiativ än en bredbandsskatt a la kassettersättningen.

  2. Tobias skriver:

    Micke, tack. Jag håller helt med dig om det är bra och intressant med konkreta experiment i mindre format.

  3. John Swedenmark skriver:

    Publicerade just artikel av Ingvar von Malmborg om de två positionerna i Filmutredningen: bredbandsskatt eller höjd kulturmoms?

    http://lotidningen.se/?id_item=23012

  1. By Två bredbandsavgifter « V, fildelning & upphovsrätt on april 21, 2009 at 21 april 2009

    […] 21 april 2009, 8:44 Sparat under: Uncategorized Tobias Nielsén på bloggen Kulturekonomi ger två tips på […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas