Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
12 april 2009 under Noterat | kommentera

Bloggpaus p g a arbete

Emma Emma

Jag har svårt att hinna med att blogga just nu.

Det hårda tempo som jag har hållit de senaste åren, har satt sina spår – och jag har fått en kraftig varning för att jag är på väg mot en utmattningsdepression. Symptomen är lite för allvarliga för att kunna skämta bort och jag måste prioritera mig själv.

Dessutom har jag, minst sagt, fullt upp med mitt ”vanliga” jobb. Den ledarskapskurs jag just nu ger på Handels har fått ett dubblerat antal studenter mot vad den är dimensionerad för, och i nedskärningarnas tid finns inte heller några assistenter att tillgå. Förutom själva undervisningen sitter jag alltså med all administration.

Hur roligt jag än tycker att det är att undervisa, gör situationen mig bekymrad. För tre år sedan var vi två lärare, en assistent och 20 studenter på samma kurs. I år är jag ensam med 60 studenter. Det skapar en viss skillnad i kvalitet – även om kvalitet inte är något man bryr sig om i detta kvantitetens tidevarv.

En stor del av min tid går också åt till vårt nya masterprogram, MiM, Master in Management, som börjar i höst. Det är hur kul som helst, men innebär en hel del jobb. Som till exempel att anta studenter, och jag kan meddela att vi redan nu är dränkta i ansökningar. Uppskattningsvis talar vi kanske om 500 ansökningar till max 30 platser.

Utöver det har jag något seminarium i veckan på Konstfack, en del handledning samt planering av en kurs till hösten på SSES, Stockholm School of Entrepreneurship, i Konstfacks regi. Att hålla Konstfacksdelen till en dag i veckan är och förblir en utmaning, som bitvis känns på gränsen till övermäktig.

Med Konstfackuppdraget kommer också mycket annat, som att sitta med i en referensgrupp kring konstnärers ekonomi och arbetssituation på KRO; en annan på Högskoleverket som ser över entreprenörskapsundervisningen på alla utbildningar, inklusive de konstnärliga; ytterligare en som syftar till att samla alla konstnärliga utbildningar på högskolenivå för att utbyta erfarenheter kring undervisningen i företagande och entreprenörskap; en del samarbeten med utländska universitet kring de här frågorna, med mera.

Därutöver har jag förstås mina forskningsprojekt:

– Cirkusprojektet, som jag har misskött den senaste tiden, men som jag tänkte ta ett ryck med under våren/sommaren. Materialet ligger där och bara väntar på att bli analyserat och publicerat – och minst två rapporter ska ut innan 2009 års utgång.
– Stiftelseprojektet, där boken om Stiftelsen framtidens kultur ju är klar (och slutsåld, men den kommer snart i ny upplaga) och där både Tobias och jag har lämnat in våra bidrag till skriften om Sparbanksstiftelsernas kultursatsningar, som förhoppningsvis också blir klar i vår. Dessutom har jag en internationell artikel om kutlurstiftelser på gång, som ska presenteras i Dallas i sommar.
– Konstnärer på arbetsplatser, där jag har publicerat en första, teoretisk del, men där den praktiska delen fortsätter under 2009. Således blir det inte någon helhetspublikation förrän år 2010.
– Det så kallade ”nätvärksprojektet”, som bland annat handlar om kulturentreprenörer. En första artikel är skriven och kommer ut i vår, och förhoppningsvis blir det också en bok vad det lider.
– Mitt urgamla projekt om kroppen som estetik och ekonomi, som bara blir mer och mer aktuellt. Där har jag ju redan publicerat en del artiklar och kapitel, men det finns önskemål om att det också borde bli en bok. Vi får se.

Vad mer? Jo, jag har ju också fått uppdrag att ta fram en termin med konst, kultur och humaniora på Handels från och med hösten 2010, och jag håller redan nu i introduktionen av de 500 nya studenter som börjar i höst. Jag är involverad i jubileumsfirandet i samband med Handels 100-årsfirande, och leder bland annat den halvdag av föreläsningar som äger rum under Homecoming 27 maj, samt agerar bollplank åt studentkåren i ett ännu hemligt, men kanonbra, projekt. Sedan gör jag förstås det som alla universitetsanställda måste göra, som till exempel att ”reviewa” internationella artiklar åt olika tidskrifter, eftersom hela systemet bygger på s k ”peer reviews”. Gissa om det tar tid.

Sedan sitter jag inte i 24, men väl i fyra styrelser (ett kommersiellt bolag, en kulturinstitution, en forskninsorganisation samt en filantropisk stiftelse – för att vara säker på att täcka in mitt kompetensområde). Och en jury som nästa vecka ska utse Årets humanist.

Då och då arbetar jag också i mitt egna företag. Med krönikorna i Dagens Industri varannan vecka till exempel, och någon enstaka annan artikel liksom ibland med chefsutbildningar i näringslivet. Ändå säger jag just nu NEJ till cirka 98 % av alla förfrågningar – av tidsbrist.

Ja, och så är jag ju också singelmamma, och har varit det på heltid de senaste åren, och ska dessutom flytta nu till sommaren.

Så lite tufft är det. Och just nu finns det tyvärr inte mycket tid över till att blogga. Inte om jag ska överleva våren i alla fall.

Förlåt.

7 kommentarer
  1. Kjell Stjernholm skriver:

    Helt rätt och så synd – för vi som njuter och lär oss av din blogg vill inte att du ska gå sönder…

  2. Malinka skriver:

    Men jisses amalia, Emma.

    Ta det LUGNT!!! Det är trevligt att hinna med att leva också, inte bara jobba – hur kul det än är!

    Ta hand om dig – vi vill gärna att du fortsätter blogga och göra allt annat, nämligen. Men i en takt som du hinner med – och orkar med, inte minst.

    Så det så :)

  3. Anna-Stina skriver:

    Även om vi är många som vill läsa så ska du inte lyssna på oss i det här läget. Du ska inte blogga för tillfället, helt enkelt. Ibland måste man ta paus och säga nej.

  4. Linnéa skriver:

    Kommer Tobias att fortsätta blogga?

  5. Tobias skriver:

    Absolut – jag fortsätter som vanligt!

  6. Karin skriver:

    Emma,
    jag blir tårögd när jag läser om hur många projekt du håller igång och hur mycket du har att göra, och dessutom som singelmamma. Du är så fantastiskt duktig och kreativ, men du gör helt rätt som lugnar ner tempot. Se till att få återhämtning så att du inte går sönder, som jag gjorde..

  7. Claes skriver:

    Hej Emma
    Vi känner inte varandra – vill bara tala om att det du skrev om kallas insikt och är inget att be förlåtelse om – de flesta av oss upplever den inte förrän det är försent. Ta hand om dig och ditt barn!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas