Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
9 april 2009 under Noterat | kommentera

Om dataspel, musik och kreativa näringar i riksdagen

Tobias Tobias

För er som missat vad vi skrev om i senaste analysbrevet: Häromveckan debatterades de kreativa näringarna i riksdagen efter två interpellationer från Luciano Astudillo (s) om framtiden för musik- och dataspelbranschen. Frågorna besvarades av näringsminister Maud Olofsson.

Ståndpunkterna kan sammafattas i att Astudillo tycker att regeringen är för passiv. Han eftersöker ett branschprogram liknande det Kreativa Sverige som socialdemokraterna lagt fram. Näringsminister Maud Olofsson menade att det viktigaste var att skapa bra företagarklimat generellt och man redan vidtagit åtgärder föregående år då man avsatte 13 miljoner för de kreativa näringarna och ytterligare 15 miljoner i en satsning på entreprenörskap inom utbildning och forskning.

Notera för övrigt att det enligt ovan är kulturministern som åker till EU-konferensen om ”kreativa Europa”, inte näringsministern.

Läs hela replikväxlingen här (du får bläddra ned en bit).

Maud Olofsson:
”Låt mig inledningsvis säga att upplevelsebaserade näringar är mycket betydelsefulla i dagens ekonomiska utveckling. Både musik- och dataspelsindustrin i Sverige är framgångsrika branscher där man i många fall har lyckats skapa sig en internationell position.
Det viktigaste som regeringen kan göra för alla företag, oavsett bransch, är att sänka kostnaderna och göra det enklare, roligare och lönsammare att driva företag.”

Luciano Astodillo:

”Det finns nämligen gemensamma intressen för alla de kreativa näringarna. Precis som fordonsindustrin, som vi oftast debatterar, har sina specifika intressen och behov har upplevelseindustrin sina specifika intressen och behov. Exportsatsningar, utbildningsinsatser och kapitalförsörjning är en del av detta. Just att det är en kulturell näring där både kulturpolitik, näringspolitik och utbildningspolitik spelar roll och att det inte alltid finns förståelse för detta är viktigt.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas