Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 april 2009 under Analys | kommentera

Internetleverantörernas bekännelse

Tobias Tobias

Ni är nog några som har sett mig rita upp cirklar för att beskriva att många olika effekter kan komma ur en kulturskapares verk, mer eller mindre nära det men ändå i samma system – och jag är inte den enda som använder mig av den symboliken.

Som ett exempel: Tolkiens fantasi gav oss en mängd oförglömliga karaktärer. Men han kunde knappast själv fantisera om att de skulle locka mängder av (film)turister till Nya Zeeland. Dessförinnan har hans böcker skapat aktivitet och lönsamhet hos förlag och boklådor, och filmerna utifrån böckerna har skapat resultat hos filmbolag, biografer, distributörer och leksakstillverkare/-försäljare.

Dessutom driver Tolkiens verk – liksom musik, filmer och ljudböcker generellt – internettrafik. Lagen Ipred trädde i kraft i onsdags. En intressant uppgift är att den har minskat den svenska trafiken på internet med mer än en tredjedel (DN rapporterar att nyheten spridit sig till brittiska Guardian och BBC, spanska El País, tyska nyhetsbyrån DPA och många andra).

Jag är inte förvånad. Det har länge talats om att nedladdning och fildelning av framför allt musik och film har fungerat som bränsle för internettrafiken. Men det är första gången som jag hör uppgiften bekräftas från flera håll. På Newsmill skriver till exempel internetleverantören Bahnhofs vd.

Jag tror inte att operatörerna själva förstår vad de säger just nu. Själva vill de ha förståelse för sitt tapp (”Nu äventyras en hel framtidsbransch”). Men vad de uttrycker är samtidigt: vi är en del av det här ekonomiska systemet.

Tidigare förslag har pekat på att ”bredbandsskatt” – i likhet med att kassettersättning finns – kan vara en lämplig väg framåt. Uppgifterna om korrelationen mellan internettrafiken och fildelningen stärker den typen av lösningar.

Vad blir ytterligare rimliga konsekvenser i en ansvarstagande ekonomi? Att internetleverantörerna tar plats i filmavtalet? Att de sponsrar musikskolor? Att de blir en remissinstans för kulturutredningen?

4 kommentarer
  1. Micke vK skriver:

    ”Flera tidigare utredningar har pekat på att ’bredbandsskatt’ – i likhet med att kassettersättning finns – kan vara en lämplig väg framåt.”

    Är det verkligen så? Vilka utredningar då?

    mvh
    Micke

  2. Tobias skriver:

    Jag syftade på förslag som Stim tagit fram, liksom även tidigare förts fram av ”IT-historikern” Lars Ilshammar som rönte stor diskussion då.

  3. Micke vK skriver:

    OK, då förstår jag! Men Stims förslag är ju inte en bredbandsskatt, utan en affärsmodell, och jag har inte sett någon lägga ett konkret förslag om bredbandsskatt hittills. Tanken har en rad problem som jag inte förstår hur man ska kunna lösa på något bra sätt, så det var därför jag undrade om du hittat något jag missat.

  4. Tobias skriver:

    Komplicerat absolut, men det hindrar inte att uppgiften om nedgången i internettrafik väcker frågan om hur ekonomiska system hör ihop och ersättningssystem däremellan. Vad kommer var i kedjan? Frågan är givetvis komplicerad, men Andrew Lloyd Webbers citat (ryckt ur ett sammanhang som för övrigt är onyanserat) är illustrativt:
    ”Red wines in France are not content providers for the glass manufacturing business. Britain’s creative industries are not content providers for broadband.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas