Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 mars 2009 under Analys | kommentera

Vi vill se framåt

Tobias Tobias

Tre arbetsdagar i rad är jag på olika inspirations-, visions- och framtidsdagar i Härnösand, Stockholm och Sunne.

Dagarna ger mig en nulägesbild av Sverige och den visar på en vilja att krisen ska övervinnas. Jag är förvånad över hur positiva de flesta är – faktiskt alla slår det mig – och jag tror att det är rätt inställning. Att lamslås och ”vänta ut” konjunkturen är farligt och dumt. Visserligen finns det enskilda fall som drabbas hårt, men en kris skapar också möjligheter. I Härnösand talar jag på temat kreativitet och kultur i kristider och framhåller betydelsen av att inte fokusera på kortsiktig nedgång, utan att satsa långsiktigt framåt. (Låter oerhört självklart, men se runt omkring hur många frossar i kristillståndet, inte minst media.)

För ett företag ligger det goda i att tvingas ur gamla hjulspår och behöva fundera på intern effektivitet och utveckla nya produkter och nya marknader. Samtidigt är lokaler (och arbetskraft) billigare, vilket gynnar utveckling. Det där med att man tvingas göra nytt är viktigt – kreativitet gynnas av instabilitet (liksom som av mångfald, kapital, krävande kunder, miljön och kommunikationer).

Även offentlig sektor – jag tänker främst på kommuner – kan tvingas tänka i nya banor och det finns ofta goda möjligheter i en lågkonjunktur att mobilisera olika organisationer och människor och börja bygga långsiktigt framåt. I en sådan plan är fortsatta satsningar på kultur och en kulturell infrastruktur mycket viktiga. Dessutom lär oss konsten – inte minst under en kris – att få perspektiv på tillstånden.

En anledning varför de flesta är så positiva kan vara att krisen inte nått människors medvetanden ännu. Ekonomen Paul Krugman och andra menar att vi snart skiftar från läget kris till katastrof – och visst, jag är inte dummare än att jag också ser det allvarliga i att finans- och banksektorn har stora problem.

Lägg också till klimathotet så är det ett oerhört viktigt läge att faktiskt tänka långsiktigt – och ansvarsfullt – framåt.

Men vi har hanterat svårigheter tidigare. Det är det som gör oss till människor, att vi ständigt försöker ta oss vidare trots svårigheter som vi möter. Så på sikt är jag inte orolig för att vi kommer kraschlanda, även om jag tror att vi måste anstränga sig till det yttersta för att både skapa en hållbar framåt och – från ett svenskt perspektiv – kunna konkurrera.

PS. Se för övrigt Linda Skugges krönika som angränsar temat människor och förändring, utifrån Micael Dahléns ”Nextopia”, även om hon lägger ett entreprenörskapsfilter på egenskapen. Nedan också författaren och framtidsstrategen Jeremy Rifkins om varför krisen är en möjlighet, som vi måste ta tillvara, och göra det nu.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas