Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 mars 2009 under Noterat | kommentera

Sparbanksstiftelserna

Emma Emma

I dag och i morgon är det seminarium med Sparbanksstiftelserna angående deras kultursatsningar.
Tajmingen kunde vara bättre, eftersom många av stiftelserna har problem och har tvingats frysa kommande utdelningar.

Det är inte bra för svenskt kulturliv.

Sparbanksstiftelserna har uppskattningsvis och sammanlagt delat ut ungefär 100 miljoner kronor om året – i fria, ej på förhand intecknade, pengar – till kulturprojekt och, om utdelningarna upphör, är det alltså som om ungefär två (2) stycken Stiftelsen framtidens kultur försvann eller 125 stycken Innovativ Kultur, eller vad det nu kan bli (jag är lite osäker på hur mycket de ska dela ut per år).

Att Sparbanksstiftelsernas viktiga roll för kulturen inte har uppmärksammats mer, förvånar mig. Det är som om vi inte förmår att tänka bortom den enkla dikotomin offentligt – kommersiellt i kultursammanhang. En tredje logik, en stiftelselogik, där idén, ändamålet, står i centrum, ryms inte riktigt i vårt tänkande. (Även Framtidens kultur levde länge i skymundan.)

Bortsett från att Kultur & Näringsliv gav Sparbanksstiftelserna pris, när jag var vd, verkar det som om det är först nu, när det har blivit problem, som kultursidor och andra har fått syn på dem. Jag förstår om de, som någon sa i går, upplever det som rätt orättvist.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas