Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
20 februari 2009 under Inblick, Noterat | 9 kommentarer

Fildelning och homosocialitet

Emma Emma

Tobias har varit inne på frågan förut, men jag har fortfarande inte sett något svar: Hur kommer det sig att det nästan enbart är män som deltar i fildelningsdebatten? Det är alltid så tråkigt med den typen av homosociala sammanhang (kolla t ex Newsmill – så gott som alla artiklar i fildelningsfrågan är skrivna av män), oavsett vilket kön det handlar om.

(Eva Hemmungs Wirtén utgör förstås ett lysande undantag, och hon är hittills den enda jag har tyckt att det har varit intressant att lyssna på, eftersom hon närmar sig ämnet på ett nyanserat vis.)

När jag tvingar mig att följa Pirate Bay-rättegången (med ett halvt öga), får jag bara avsmak. Stämmer DN:s granskning, handlar det om män med värderingar jag verkligen inte delar, nolltaxerare och nyliberaler, med stora skatteskulder och en och annan högerextremistisk åsikt. Jag tappar direkt all respekt.

Och hur jag än vänder och vrider på det, finns det ett problem med det som kallas ”free”, det vill säga det som både är gratis och fritt. Bakom det verkar det finnas en ideologi som är egoistisk och som inte (alltid) paras med ansvar och solidaritet. Trots att den ibland utger sig för motsatsen.

Samtidigt är debatten förstås viktig och rymmer helt väsentliga, avgörande, kulturekonomiska – och filosofiska – frågor. Ja, den är alldeles för viktig för att lämnas över till enbart halva delen av befolkningen, d v s den manliga. Och alldeles, alldeles för viktig för att en ideologi, som man själv inte delar, ska tillåtas ta ett så stort, inte minst medialt, utrymme.

8 kommentarer
 1. Leila skriver:

  Hon här har skrivit en del: http://hd.se/kultur/2008/12/15/god-jul-beatrice/

  … intressant med ett genusperspektiv, flera manliga journalister utmålar TPB som pojkbokshjältar

 2. Alexander skriver:

  Ni har väl inte missat Johanna som har följt TPB under en längre tid på http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/, hon medverkar även på http://skiften.se/.

  Påpekas bör nog också att de åtalades åsikter är djupt heterogena (även om de alla är män), de nyliberala och de högextremistiska inslagen finns alltså inte inom samma person, och min uppfattning är att majoriteten hos piratbyrån lutar åt vänster.

 3. Anton skriver:

  Visst kan det vara ett problem med genus, framförallt att debatten är så mansdominerad. Dock kan jag hänvisa både till louisep och opassande som bloggare som på ett bra sätt brukar ta upp frihetliga frågor (såväl som copyriot, Johan Norberg och Mattias Svensson).

  Vad gäller din aversion gentemot åtalade ska väl inte det spela någon roll? ;)
  Men för att diskutera, dels är det väl en svartmålning vi ser av personerna, och dels så måste man nog vara ganska far out för att sätta sig upp mot större spelare i den utsträckningen, för troligtvis ganska lite egen vinning.

  I en drömvärld kanske alla motståndsmän är ariska önskedrömmar a la Johan Galt och Ragnar Dannesköld, men jag är rädd att vi bara har med vanliga människor att göra.

  För att få vara purt egoistiska har de lidit ganska stor personlig skada, eller hur?

 4. Emma Emma skriver:

  Tack Leila, Alexander och Anton för tips. Jag ser att Jenny-Maria dessutom har bloggen: jennymaria.com

  Den typen av ingångar kan i alla fall hjälpa mig, som hittills har haft svårt att hitta ett engagemang, eftersom debatten känns så främmande och förfrämligande.

 5. Johanna skriver:

  Vi är rätt många kvinnor som engagerat oss i fildelningsfrågor, tyvärr verkar det vara svårt att punktera myten om det motsatta.

  Isobel Hadley-Kamptz har skrivit en hel del i ämnet, Emma på bloggen Opassande är en annan flitig debattör, liksom andra kvinnor i piratpartiet (Klara på bloggen kurvigheter, Amelia Andersdotter som är tvåa på deras eu-lista och författaren Anna Troberg för att nämna några). Hanna bloggar på Projo.se och borde väl också räknas till kvinna, och hon livebloggar flitigt under rättegången.

  Politiker finns det också gott om. Anna-Lena Larsson är socialdemokratisk riksdagsledamot och är aktiv ipred-motståndare liksom folkpartisten madeleine sjöstedt. Karin Pilsäter (fp) har varit aktiv fildelningsmotståndare, liksom cecilia Wikström i samma parti.

  I piratbyrån hittar man också flera kvinnor, som Sara Sajjad och Daniela Alba (den senare kan läsas på bland annat bevarainternet.se), och Monique Wadstedt är advokat på målsägandesidan i rättegången, med en aktiv röst emot piratkopiering.

  Nu blev det lite långt, men med reservation över eventuella felstavningar, och med förbehåll att jag har bäst koll på det fildelningsvänliga sidan, är det några namn jag hoppas kan visa på att det finns en hel del kvinnor i debatten…

 6. Emma Emma skriver:

  Tack Johanna, ett par av dem känner jag till och med – och umgås med! Utan att ändå koppla dem till dagens debatt. Korkat!

  Jag ska lägga upp alla länkar som ett separat blogginlägg och lovar att göra mitt bästa för att hjälpa till att punktera myten!

 7. Johanna skriver:

  Jag blev inspirerad av ditt inlägg och gjorde det samma. Fast jag fick ett fel i kommentaren, den socialdemokratiska riksdagsledamoten jag menade var Eva-Lena Jansson och inte Anna-Lena Svensson. Vet inte om den senare ens existerar, eller om det bara var jag som blandade ihop ett par dubbelnamn.

 8. Tobias H skriver:

  Det kan nog vara så att det finns en viss manlig övervikt bland debattanterna i det här sammanhanget. Frågan är dock vad det beror på. Den högst begränsade statistik jag har sett antyder att fildelning är vanligast bland unga män, men samtidigt så vanligt att det borde finnas mycket stora mängder personer även i andra kategorier. Det råder som synes ingen frånvaro av kvinnliga debattörer. Men ser man dem lika ofta i media? Mediabilden av fildelare och ”pirater” tycks, precis som Emma säger, vara svårt homosocial. Det kan dock i hög grad bero på förväntningarna i helt andra grupper.

 1. […] En vecka med Pirate Bay-rättegången. Vilka som släpps in i diskussionen är intressant att fundera över. Hur många kvinnor, exempelvis, har du hört i diskussionen? Säkert några, inte minst målsägarnas advokat Monique Wadsted och på bloggar, och det finns fler vilket påpekades i kommentarstråden i Emmas inlägg häromdagen. […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas