Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 februari 2009 under Inblick, Noterat | kommentera

Kulturföretagarna vill veta mer

Tobias Tobias

Förbereder mig inför föredrag i Västerås imorgon. Det kommer mest vara kulturföretagare – obs: deras eget ordval – på plats.

De vill veta mer: deras roll när kulturlandskapet förändras och hur ska det som de gör fungera bättre?

Det här är inget unikt och därför viktigt att komma ihåg när Kulturutredningen har kritiserats för sitt förslag om stärkt företagande i kultursektorn. Jag skulle säga att förslaget är viktigare än någonsin – av flera anledningar, men bland annat för att dels gemensamt kunna föra en diskussion kring de här frågorna och dels för att kompetensutveckla verksamma; många har ju ingen utbildning i företagarfrågor och vill veta mer. Det är inte något som går att sopa under matten. Diskussionen och behovet finns redan.

Sedan finns invändningar… varav många dryftats här, men de kommer inte heller fram om vi inte kan snacka öppet kring det här.

Kulturutredningens förslag om stärkt företagande har missuppfattats som en möjlighet för att minska kulturbudgeten. I själva verket ska det läsas tvärtom: hur finansieringen av kultur ska kunna växa.

4 kommentarer
  1. Malinka skriver:

    Som jag skrev i mailet;

    Det ska bli roligt att träffa dig och lyssna på dig i morgon! :) Jag kan också skvallra om att Sofia Bolgar från Kultur och Näringsliv kommer från STHLM för att lyssna på dig – hon ringde och frågade om hon får komma, idag! =0) Jättekul!

    Vi ses i morrn!

  2. Malinka skriver:

    Men herregud, tänk att jag alltid skriver fel.. hon heter inte SOFIA utan SUSANNE!!!

    Gaah – ursäkta felskrivningen. =/

  3. Tobias skriver:

    Malinka: Nu blir jag ännu mer peppad! Kul.

  4. Brannberg skriver:

    Då direktiven gavs för Kulturutredningen byggde de på Ansvarskommitténs förslag om ett antal större regioner i Sverige. För att kunna genomföra många av förslagen krävs en ”kritisk massa”. Att vi haft framgång i Västra Götaland beror dels på oss som varit aktiva som kulturpolitiker men också att vi har flera stora institutioner, ett brett kulturliv, är 49 kommuner och 1,5 miljoner invånare. Detta skapar flera förutsättningar som jag tror är nödvändiga för att utredningens förslag ska kunna sjösättas.

    Nu är förhoppningen att det blir en rejäl kulturdebatt runt om i Sverige och att de goda förslagen utvecklas och förverkligas, medan en del andra kanske direkt ska förpassas till arkivet.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas