Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
11 februari 2009 under Noterat | 2 kommentarer

NY BOK: En parlör om kulturens egenvärde

Tobias Tobias

Imorgon släpps kulturutredningen och då kommer även boken ”Parlören – en ordbok för icke mätbara värden” från tankesmedjan De osynliga, som även var inblandade i Skuggutredningen.
- Grundtanken är att vi har saknat kulturens egenvärde i den debatt som varit runt kulturutredningen. Man har gett kulturen ett existensberättigande genom tillväxt, positiva effekter på människors hälsa eller genom arbetstillfällen. Vi har saknat ord för kulturens andra sida: att den skapar en andlig infrastruktur. Så vi har helt enkelt gjort en ordbok med ord som gör att man kan prata om den andra sida, säger Stina Oscarsson, konstnärlig ledare på Orionteatern och en av initiativtagarna till både Skuggutredningen.

Kan du ge några exempel?
- Vi har skapat nya ord och definierat om andra. Empativolym, möjlighetshorisont och motsägelsfullhetsstyrka är några exempel. Empativolym handlar om att empatin i ett samhälle förändras, den växer och minskar. Där kan kulturen spela en viktig roll.

Vad har ni fått för reaktioner?
- Det som har varit kul är att jag pratat med många politiker senaste halvåret och när jag har berättat om det här har nästan alla varit jättepositiva. Alla har sagt, ”tack, vi måste kunna prata om det här. Vi måste ha ett språk att prata om det som är så viktigt”.

Vad tycker du annars om kulturutredningen hittills?
- Utan att ha sett den färdiga, så ser man ju att det varit stort fokus på det organisatoriska. Och det verkar som man inte tror på konstens och kulturens frihet. Istället så gör man massa administrativa strukturer som tar kraft och tid. Men kultur kan vara som grundforskning, det är ibland svårt att veta vart det leder. Vi hoppas att den här innehållsdiskussionen ökar tilltron till konstens frihet.

2 kommentarer
  1. Malinka skriver:

    Utan att ha läst den där boken så vill jag gärna tro att den vore en ypperligt bra present till en hel rad olika ställen. Politiker, tjänstemän, men även representanter från näringslivet skulle nog behöva ha en sån i näven när de kommunicerar med en kulturarbetande människa. Det brukar sägas att kulturarbetarna måste anpassa sitt språk till näringslivet, men ingenting om att näringslivet behöver anpassa sitt språk till kulturen.

    Ett möte halvvägs vore kanske att rekommendera.

  2. Dennis skriver:

    För min del så tycker jag ju inte att det låter som att de ger kulturen ett egenvärde, skapande av andlig infrastruktur gör kulturen till något instrumentellt.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas