Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 januari 2009 under Noterat | kommentera

Konst och kultur i ekonomutbildningar

Emma Emma

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen: det tjatas väldigt mycket om att konstnärer och kulturarbetare behöver lära sig ekonomi, men det är minst lika viktigt att ekonomer lär sig konst och kultur!

Det är främst det jag arbetar med på Handels nuförtiden, dels i form av ”Reflections”, som är ett spår som löper igenom hela vårt nya mastersprogram, dels i form av en nysatsning på kurser i konst, kultur och humaniora. Jag ska berätta mer om bägge vid tillfälle – och när vi har kommit lite längre.

Nu är vi förstås långt ifrån ensamma. Handelshögskolan i Köpenhamn har sedan länge satsat hårt på humaniora och Handelshögskolan i Helsingfors går i höst samman med Konstindustriella högskolan, det vill säga motsvarigheten till Konstfack.

Och även i resten av Europa satsar man på att bredda sina ekonomutbildningar. Som det stod i en artikel i brittiska Independent häromdagen:
… a coming sea change in business education, not just in France but across Europe, as schools open up to the humanities subjects in what some say is a reaction to the current financial crisis.

Läsvärd är också den rapport om konstens roll i högre utbildning som kom från Harvard i december, och som uttrycker det såhär:

To allow innovation and imagination to thrive on our campus, to educate and empower creative minds across all disciplines, to help shape the twenty-first century, Harvard must make the arts an integral part of the cognitive life of the university: for along with the sciences and the humanities, the arts — as they are both experienced and practiced — are irreplaceable instruments of knowledge.

Jag kan inte annat än hålla med.

En kommentar
  1. Malinka skriver:

    Just det där med att båda världarna behöver lära sig – och för den delen intressera sig för varandra, var något som togs upp på ett seminarie i fredags i Västerås. Mattias Fyhr (Origo Consulting) från Göteborg var och föreläste om hur man kan använda kultur och humaniora i exvis ledarskapsutveckling, och han belyste just det där att kulturmänniskor och förmodligen humanister också ofta säger att andra måste intressera sig för kultur/humaniora, men har själv inget större intresse för andra områden. Jag tror stenhårt på att båda sidor måste intressera sig för varandra om det ska kunna generera något vettigt i slutänden.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas