Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 januari 2009 under Noterat | kommentera

Anteckningar från Göteborg om filmbranschen

Tobias Tobias

Igår var jag med på seminariet “Regional film i framtiden” i samband med filmfestivalen i Göteborg. Jag visade både bröderna Lumières första film och ”Dark Knight” (den senare på en iPhone), och försökte koppla klippen till betydelsen av film och rörliga bilder i samhället framåt.

Övriga noteringar:

Mats Svegfors, nu särskild filmutredare, träffar nu Filmavtalets alla parter. Han ville inte kalla Olsbergs rapport för en skuggutredning (ladda ner som pdf): ”Olsberg är en mycket bra utredare, men han är en konsult och där en av uppdragsgivarna var Film i Väst.” Svegfors lade fram olika alternativ för att finansiera de 150 miljoner kronor som nu kommer från branschen, där ett – konstaterade han – är att de försvinner.

Cissi Elwin, vd Filminstitutet (SFI), klappade sig själv på axeln när hon sa att målet med färre men bättre svenska filmer infriats. Under 2008 var marknadsandelen oförändrad för svenska filmer, trots färre filmer.

Lars Nordström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, konstaterade att de länge varit en krisregion, men att de vant att sig att satsa framåt. Och att ett område som de är ”säkra” på växer och därför satsar på är ”upplevelseområdet”. Vad gäller film så är källan för finansieringen intressant. 41 miljoner kronor kommer från kulturnämnden och 22 miljoner kronor från regionala utvecklingsnämnden. Apropå film som både kultur och näring.

Resurscentrumen i Västmanlands län och Örebro län har samarbetat för att varje kommun ska ha minst en biograf. ”Länsgränser får inte vara något problem”, sa Anders Westin.

Helsingborgs kommun funderade över hur de skulle nå unga med offentligt finansierad kultur och kom fram till satsningar på film var ”ett oarbetat område”. Det har lett till flera projekt, berättade Birgitta Killander, med målet att bygga långsiktigt och skapa strukturer. BoostHbg verkar intressant.

Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, talade såklart i egen sak men lade likväl fram en intressant graf, apropå rollfördelningen i Filmavtalet: biografernas andel av filmintäkterna minskar (framför allt eftersom dvd-marknaden ökat). Jag är aldrig för monopol, men det är lätt att konstatera att SF Bio har en knepig sits där de slängs in i kulturpolitiska diskussioner – mångfald i filmutbudet, vilka bifografer som ska få finnas (kvar) – trots att de är ett kommersiellt företag. Jag frågade Thomas om SF Bio känner att de har ett kulturellt ansvar och han gav ett nyanserat men uppenbart svar – att visst, de känner det, men att det måste balanseras mot att få ihop den egna verksamheten.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas