Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
21 januari 2009 under Noterat | kommentera

Nya pengar till Framtidens kultur

Emma Emma

Nu sipprar det friskt ur Kulturutredningen. I dag hördes – för första gången? – tanken om att Stiftelsen framtidens kultur kommer att få ett nytillskott om 250 miljoner.

Jag ska erkänna att jag blev lite förvånad, inte minst efter att ha jobbat med en bok om just Stiftelsen framtidens kultur (som borde komma vilken vecka som helst – mer om den då).

Å ena sidan tror jag – efter att inledningsvis faktiskt ha varit rätt misstänksam – att Stiftelsen har gjort ett bra jobb och att den typen av bidragsgivare verkligen behövs som ett komplement till de andra. Såtillvida är det förstås mycket välkommet med nya pengar.

Å andra sidan förvånar det mig lite att de skulle läggas just i Framtidens kultur, eftersom de ganska hårt har betonat vikten av en tidsbegränsning och nu avveckling. Det hade känts mer logiskt att föreslå en ny stiftelse, en ny fond, med nya människor.

Sedan kunde – och bör man – förstås hämta en del guldkorn till idéer från Stiftelsen framtidens kultur. Men mer om dem när/om boken kommer.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas