Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
21 januari 2009 under Noterat | kommentera

Globalisering och kultur (ny rapport)

Tobias Tobias

Kulturen spelar en viktig roll för tillväxt i en allt mer globaliserad värld. Det är utgångspunkten för en ny skrift från ITPS och Globaliseringsrådet, med titeln Globalisering och kultur och som släpptes imorse i samband med ett välbesökt seminarium.

Du hittar rapporten här.

”Teknikutveckling, digitalisering, kultur, upplevelse, symbolvärde och nationers varumärkesbyggande spelar allt större roll i en globaliserad värld. För att på bästa sätt främja den egna konkurrenskraften måste man både lyckas förmedla sitt lands kultur och förstå andras kulturyttringar”, säger Anne Kolmodin på ITPS som varit redaktör.

Rapporten är något spretig eftersom den belyser tre olika aspekter på ämnet. Inte desto mindre är den intressant.

Noterat utifrån rapporten och seminariet:

Nya och starka produktionscentra av kultur uppstår utanför västvärlden vilket går hand i hand med nya allianser för politik och handel. Johan Lagerkvist, forskare vid Utrikespolitiska Institutet, menar att man kan se Kina och Indien som nya motorer för både kulturell utveckling och ekonomiskt tillväxt i en allt mer global kultur. Han resonerade om dessa länder som modeller för andra länder framåt – och konsekvenser av det. Kommentar: Tankeväckande, oavsett vad som händer framåt, att fundera över vilken typ av kultur som kommer dominera.

Ett historiskt perspektiv på upphovsrätten är nödvändigt, menar Eva Hemmungs Wirtén. Hon tar dels 60-talets genombrott med kopieringsmaskinen Xerox som exempel (hennes tankar sammanfattade på Copyriot); dels Victor Hugo som i ett tal 1878 då Hugos verk var vitt piratkopierade och han menade att något borde göras. Ändå sa han: ”Om jag tvingas välja mellan författarens rättigheter och allmänhetens rättigheter, så kommer jag att välja den senare.” Eva lägger också ett genusperspektiv som, hårddraget, innebär att upphovsrätten förstärkt skillnaden mellan producent och konsument och därmed rollerna mellan geniet som man och läsaren/mottagaren som kvinna. Kommentar: Det mesta blir mer intressant med ett historiskt perspektiv. Läs Evas text – inte minst med tanke på kommande Pirate Bay-rättegången och debatten som lär dra igång då.

På nya zeeländska bilkartor finns snedställda gula ringar utsatta. De leder till turistmål med koppling till Sagan om ringen-filmerna. Margareta Dahlström, docent i kulturgeografi, visar genom exemplet filmturism hur kultur och näring samspelar i globaliseringens tid. Förutom en arbetsintensiv filminspelning och indirekta intäkter i form av hotellnätter, transporttjänster och moms ger en filminspelning ofta långsiktiga effekter i form av symboliskt kapital, en regional identitet och marknadsföring. Kommentar: En given följdfråga handlar om hur stora effekterna egentligen är, inte minst med tanke på den enorma risknivå som filmproduktioner innebär. Det är framgångsexemplen som lyfts fram som anekdotiska bevis.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas