Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 december 2008 under Analys | kommentera

Den eviga frågan

Tobias Tobias

I den senaste kommentaren här på bloggen, när detta skrivs, frågar Fredrik om inte idrott är kultur. Han råkar vara elitmålvakt i hockey (och gammal klasskamrat till mig).

Well… vad som är kultur eller inte, är onekligen en fråga som hänger med – och som alltid med ord formas de efter tiden. Få skulle hålla med om att jazz inte är ”kultur” idag. Men om du ställt frågan för 50 år sedan hade svaret varit annorlunda. (Det är nästan exakt ett halvt sekel sedan Kind of Blue spelades in.)

Spelar det någon roll? Ja, eftersom det innebär hur vi ser på kulturpolitiken och till exempel stiftelsers arbete med kultur. Också när vi mäter – för att kunna avgränsa rätt – men de mätningarna sker ju ofta som en förlängning av hur politikerområden ser på sig själva.

Kanske är jag bara närsynt, men sker inte något ganska radikalt med synen på kultur just nu? Få reagerar exempelvis på de stora dagstidningarnas kulturbilagor som innehåller lika delar av de som tidigare kallades ”nöje” och ”traditionell kultur”. När jag själv pratar om den nutida konvergensen mellan gammalt och nytt liksom mellan olika former så är det få som reagerar, utan de flesta nickar instämmande. En av få motreaktioner som jag fått var på den här bloggen från Thure Stenström, prof. emer. i litteraturvetenskap.

Det ska bli intressant att se hur kulturutredningen formulerar sig kring kulturbegreppet. Hur som helst kommer ju synen på kultur speglas av förslagen. I alla fall om de inte bara handlar om omorganisationer.

I dag läser jag dessutom hur presidenten för det tyska kulturrådet, Olaf Zimmermann, säger att ”sofistikerade datorspel” är beroende av manusförfattare, kompositörer, musiker och formgivare. I mars kommer den tyska regeringen ihop med datorspelsbranschens organisation dela ut en utmärkelse för att belöna”spel med hög kvalitet och med utbildnings- och kulturellt värde”. Priset är värt 600.000 euro.

Kulturrådschefen Zimmermann säger:

Maybe in twenty years the current debates on whether games are art or not will seem absurd to us. We now have exhibitions dedicated to comic art and comic drawers are considered to be artists – in a few years it could be the same with game developers.

6 kommentarer
 1. gudmundson skriver:

  Oh, the irony.

  När jag brukar diskutera omkring kulturpolitikens oförmåga att ringa in det vi senare kommit att betrakta som kultur (svensk film var jättebra innan det fanns filmpolitik, svensk jazz var enorm innan det fanns jazzpolitik, etcetera) så händer det att jag varnar för en framtida statlig tv-spelspolitik. Folk brukar tycka att det är något jag helt rycker ur luften.

  Men helt klart sitter det drivor med klåfingriga politiker och administratörer därute och inbillar sig att de skulle vara bättre på att ta fram bra dataspel än de företag som redan idag placerat Sverige på exceptionellt god nivå givet vår ringa storlek. Dataspelsföretagarna är vår tids Victor Sjöström och Mauritz Stiller. Snart kommer en välmenande Harry Schein och ger oss dataspelens Richard Hobert.

 2. Emma Emma skriver:

  Själv ser jag det ur medborgarperspektivet. Om dataspel är kultur (vilket jag tycker) och dessutom oerhört utvecklande (vilket jag också tycker), kan man fundera över vilka som har tillgång till dem, och inte.

  Spel är ju svindyrt. SVINDYRT! Jag vet inte hur många tusen kronor vi lägger ned per år. Säkert gick det åtminstone 10 000 bara den här julen! Det är inte alla förunnat att kunna göra det, och jag undrar vilka skillnader det skapar på sikt.

  När kommer vi att börja prata om sådant, eller gör vi det redan?

  PS För övrigt kan jag skvallra om att att ovannämnda kulturkonservativa antagonist, tillika professor emeritus i litteraturvetenskap och SvD-skribent, dottersonen Grand Theft Auto IV i julklapp…

 3. Daniel Ericsson skriver:

  … tja, kanske växer arbetarklassens barn upp utan att behöva identifiera sig med pervertade kulturelitister/imperalister som ”Niko Bellic”… Och vem vet, kanske får vi då uppleva en kulturrevolution – på riktigt, IRL… och vem vet, kanske får vi då äntligen se ekonomiskt kapital bli till kulturellt d:o, istället för tvärtom… Tills dess: Våld, knark och sex åt folket! ”Need for speed”, anyone?

 4. Tobias skriver:

  Det enda rimliga är förstås att inte hamra fast gränserna runt sektorer, utan att i varje fall fråga sig utifrån uppställda kulturpolitiska mål (vilka de nu är) om något behöver kompletteras från ett offenligt perspektiv.

  Jag vill inte heller se en Richard Hobert göra en serie om sju dödssynder och jag tror inte att en offentlig kulturpolitik kan driva på utvecklingen. Vi kan ju ändå konstatera att GTA säljer ändå och att det snarare är spel för en begränsad svensk marknad, t.ex. för utbildning, som kan behöva stöd.

  Och när det gäller att klä företeelser i ordet kultur så är det knappast odelat positivt. För många signalerar det något gammalt och avstannat, som i kulturarv.

  Så avstannat som att IRL, in real life, bara är begränsad till en analog värld. Det finns ingen särskild virtuell värld. Allting är en helhet.

 5. Emma Emma skriver:

  Daniel, du menar väl inte på allvar att du sätter likhetstecken mellan datorspel och ”våld, sex och knark”?

  Ärligt talat finns det ju mängder av suveräna spel och jag uppmuntrar ivrigt Puhs och delvis mitt eget spelande. Spore, Rome, Age of Empire, Wii Fit, WoW… det finns ju hur många bra spel som helst – och jag tycker att det är helt underbart att se hur mycket Puh lär sig av att spela dem. Historia, samspel, ekologi, ekonomi, engelska, etik, strategi…

  Jag skulle oroa mig om han inte spelade!

 6. gudmundson skriver:

  Här, Emma och alla andra, har ni ett gratis kvalitetsspel – enligt Time förra årets åttonde bästa spel. Inte speciellt intellektuellt stimulerande, men bra för motoriken.

  http://www.king.com/game/hunted_forever

  Från spelsajten King.com, som har drift och utveckling i Stockholm. Utan tvspelspolitik.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas