Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 december 2008 under Analys, Utblick | kommentera

Punktskatter mot digital distribution

Tobias Tobias

Det som verkade så bra från början: en gränslös värld, där innehåll tack vare digital distribution lätt kan spridas.

Vi upptäckte snabbt hur tidigare (och uppdaterade) avtal satt många krokben genom att begränsa rättigheter till enstaka landområden. Vi har också sett hur lokala regelverk gjort distributionen svårare, t.ex. när iTunes skulle komma till Sverige.

Titeln på Vinnova-rapporten som vi jobbade med i somras, och som jag hoppas släpps snart, har också arbetstiteln ”Digitala murar och möjligheter: global distribution och lokala regelverk för film, musik och spel”.

Tyvärr går inte heller utvecklingen mot enklare regelverk, snarare tvärtom. Igår annonserade staten New Yorks guvernör David Paterson att han vill ha en ”iPod-skatt” som innebär beskattning av nedladdad musik och annan digitalt distribuerad underhållning. Bakgrunden är att New York, beroende på Wall Streets kollaps, kommer tappa enorma skatteintäkter.

New York är inte den första amerikanska staten som ger sig på området. CNET rapporterade i augusti i år och gav en bra bakgrund med alla svårigheter.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas