Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
12 december 2008 under Noterat | kommentera

Rockparty fick nej – Kalmar FF fick okej

Tobias Tobias

Ett beslut kom igår som visar kulturens underläge – mot stora industriföretag (apropå det tidigare inlägget), mot idrotten och hur kulturverksamheter har svårt att navigera om de inte redan omfamnas av den rådande kulturpolitiken.

Rockparty i Hultsfred, föreningen som arrangerar rockfestivalen, fick igår avslag i Länsrätten i Kalmar län. Frågan gällde Hultsfreds kommuns borgenslån på 3 10 miljoner kronor till den ideella föreningen.

Kommunens stöd var att betrakta som enskilt stöd till en enskild näringsidkare, tyckte Länsrätten, vilket inte är tillåtet. Samma länsrätt tog dock beslutet tidigare i år att Kalmar kommun får gå borgen för ett lån på 100 miljoner kronor för att bygga Kalmar FF:s nya fotbollsarena. Ägaren i det fallet är Handelsfastigheter AB, ett dotterbolag till arenamarkägarna Sveafastigheter AB.

Det är också ett märkligt beslut i dessa tider då offentlig-privat samverkan lyfts fram som en väg att gå, till exempel av Sveriges kommuner och landsting.

Om man ska gå in på formaliteter så förstår jag inte formuleringen om ”enskild näringsidkare” när man man så uppenbart pratar om en ideell förening. Jämför igen med Kalmar FF-fallet.

Om vi se på ekonomiska effekter i ett större sammanhang så får förstås Hultsfreds kommun mycket tillbaka på vad Rockparty bidrar med – inte minst i form av turistintäkter under festivaldagarna. Jag sammanställde två undersökningar för snart fem år sedan och det kändes knappast som en hårdvinkel att döpa rapporten till ”En vinstaffär” (ladda ner här).

Om vi tar kulturperspektivet så känns beslutet onekligen orättvist mot bakgrund av att Hultsfredsfestivalen inte får något offentligt bidrag alls för sin musikverksamhet.

Men återigen har vi ett exempel på en verksamhet som faller mellan stolarna, mellan kultur och näring.

PS. Jämför med hur Kammarrätten i Göteborg tog ett större helhetsperspektiv i en liknande fråga förra sommaren: sammanfattat här på bloggen.

7 kommentarer
 1. gudmundson skriver:

  Det är märkligt att det fortfarande är så, men det är intressant, hur rockfestivalen i Hultsfred gick från att vara kommunalpolitisk paria på 80-talet, till kommunalekonomisk guldgruva på 90-talet, till nationell förebild och kluster för den rockkulturella ekonomin (eller vad man nu ska kalla det) under sena 90-talet, till att åter stötas ut ur samhällsgemenskapen, denna gång av länsrätten.

  Visst, om Rockparty är systematiskt inkompetenta eller ekonomiska skojare så ska man väl inte kasta pengar efter dem – men så är det ju inte. Det är precis som du säger, en ideell förening. På en sådan kan inte ställa samma krav som på vinstdrivande företag, så jag är helt för att kommunen är borgenär etcetera. Men det negativa synsättet på rock har helt klart sina rötter.

  Hultsfredsfestivalen uppstod en gång snarast TROTS det offentliga, varefter det offentliga en tid agerat igel, för att när värddjuret är döende, hoppa av.

  Jag låter dramatisk och överdriven, men Hultsfred ligger så djupt i mitt hjärta. Jag var där som besökare de fjorton (!) första festivalerna, och har sett hela resan.

  Men, men. De kan inte ta kål på Rockparty. Det har Neil Young sagt:

  Hey, hey, my, my. Rock’n’roll will never die.

 2. Tobias skriver:

  There’s more to the picture than meets the eye. Hey hey, my my

 3. H skriver:

  Tja.

  Men om det nu är en ideell förening så är det kanske inte helt orimligt att idealismen inspirerar, uppmuntrar, och stimulerar till verksamheten. Självklart kostar det stålar att göra grejer. Bjuda & flyga in artister för att rocka på landet.

  Men vaddå, i idealism ligger väl också en djup önskan att se något hända, att instigera ett skeende, utan att någon slags be/löning måste, eller bör förväntas, skjutas till?

  Varför är det rimligt att vänta sig att en kulturell manifestation, eller organisering kring en sådan, ska finansieras med medel från skatteintaget, medan låt säga en sport- eller hobbydito inte ska komma och komma, typ?

  Jepp kulturella uttryck är en finfin sak. Men det är det att se Djurgården springa in på Olympiaarenan också. Ju.

  Annorlunda uttryckt, så var det märkligt att Helsingborgs IF (ett fotbollslag då rå) fick kommunala medel för att hantera ett underskott, samtidigt som andra klubbar som gillade att joxa med trasan fick… inte ett skvatt.

  Såhär, det är bra att skattemedel går till kulturella manifestationer – vad nu dessa kan tänkas bestå i – men om det inte portioneras ut deg så kanske, kanske, det inte behöver kveruleras så förtvivlat över det. Idealismen kan kanske, ju, fortfarande stimulera till storverk. Till händelser och storverk. Ändå. Kanske värt att fokusera en smula på.

  Hmmmm… tillbaks till Lolita Pop…

 4. Emma Emma skriver:

  Intressant, Tobias, och en fråga med många dimensioner, där kultur vs idrott; rock vs fotboll förstås är en. Låter som om du borde skriva en artikel om det!

  Bortser man från Kalmar FF och att det handlar om ett lån, väcks dock frågan om branschstöd.

  Mina nationalekonomkollegor är alltid kritiska till satsningar på upplevelseindustri o dylikt ur den aspekten. Så fort man knystar ”kreativa näringar”, börjar de prata om att staten inte ska stödja branscher (känns lite lustigt att säga det i dessa dagar, men så går deras argumentation).

  Kulturstöd, d v s kulturpolitik, kan de acceptera, men inte branschstöd.

  Hur tänker du kring det?

 5. Thure Stenström skriver:

  Den intressanta frågan är förstås, hur någon kan komma på idén att hänföra en rockfestival till kulturen. Den som tänker så, håller sig nog med ett kulturbegrepp på avvägar. Denken überzeugt Denkende; darum überzeugt Denken selten, säger med viss rätt en känd tysk sociolog. Med de bästa hälsningar Thure Stenström

 6. Tobias skriver:

  Om vi pratar Hultsfredsfestivalen så tror jag att de som arrangerar ser det som att de arbetar med kultur. Likaså om man frågar många av besökarna och artisterna så är Hultsfred ett kulturevenemang. Och det skrivs ju onekligen om den på dagstidningarnas kultursidor.

  Om vi glider ifrån själva sakfrågan – eftersom det nu inte vara fråga om stöd utan borgensåtagande – så tror jag inte på branschstöd utöver det som ett gott samhälle bör tillhandahålla till alla branscher: en grund i form av utbildning, infrastruktur, lagstiftning.

  Men i Hultsfredsfallet så har festivalen inte varit en näringsverksamhet, utan en ideell verksamhet som återinvesterat i aktiviteter som stadgarna stipulerar, bl.a. för att arbeta med ungdomar och musik. Likaså också i praktiken ett samarrangemang med kommunen, eftersom festivalen varit så intimt förknippad med orten och tillfört en hel del i form av turistintäkter och kännedom.

 7. Fredrik skriver:

  Hej Tobias,

  Intressant blogg. Snubblade in här idag.

  En undran, från en kultur-/idrottsarbetare, i utkanten av diskussionen och en bit från sakfrågan: Är inte idrott kultur?

  /FJ

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas