Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
11 december 2008 under Analys | kommentera

Med pistolen mot huvudet

Tobias Tobias

”Det ryms inte i budgeten”, är något vi alla hört, inte minst inom kulturen. Men den stora frågan handlar alltid om hur stor budgeten är.

Det blir tydligt när Joseph Stiglitz – tidigare mottagare till ”Nobelpriset i ekonomi” och som jag haft förmånen att ha som lärare – ger svindlande perspektiv på de belopp som nu betalas ut. Bara till ett bolag (AIG) ger amerikanska staten mer, 150 miljarder dollar, än vad Världsbanken lånat ut under 15 år.

Fundera också över vad som kan göras med den kapacitet som motsvaras av alla dessa varslade personer och dessa pengar som nu planeras för ”svenska” bilmärken. Alternativet behöver ju inte vara att göra samma sak som tidigare – framför allt om det inte har funkat. Vi kan stanna upp och fråga: hmm… vi har X miljarder kr och så många människor – vad gör vi bäst av dessa resurser?

Jag vet att det i bilpaketet ligger tankar om nya innovationer, och det är bra, men det känns som något i andra hand. Det bisarra tyckte jag var TV4-reportern igår som frågade näringsminister Maud Olofsson hur forsknings- och innovationspengarna hjälper de som riskerar sina jobb nu.

Framför allt har det blivit en märklig och allvarlig situation nu där vi privatiserar vinster och socialiserar förluster. Jag tror ingen, oavsett politisk åskådning, vill ha ett sådant samhälle.

Inte heller där man använder utpressningsmetoder. Stiglitz använder uttrycket ”gun at our heads”.

Ta någon minut och lyssna på honom:

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas