Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
10 december 2008 under Noterat | kommentera

Kreativa Sverige

Emma Emma

I dag satsar socialdemokraterna på att lära sig av Storbritanniens satsningar på kreativa näringar. Det är seminarium i Stockholm på temat ”Creative Britain – Kreativa Sverige”. Tanken är att vi kanske kan lära oss av Storbritanniens strategi ”Creative Britain” och medverkande är Shelagh Wright från tankesmedjan Demos samt socialdemokraternas kreativa strateger Leif Pagrotsky och Luciano Astudillo.

Som Tobias tidigare har varit inne på, kan man se Storbritanniens satsning som en utveckling av satsningarna på de kreativa näringarna, där man nu har vidgat tänket till att gälla vad de kreativa talangerna kan göra i och för hela samhället.

Det ska bli spännande att se om socialdemokraterna anammar tankarna, eller om moderaterna hinner före.

3 kommentarer
 1. Malinka skriver:

  Är inte detta vad bland annat Landstinget i Småland har anammat och använt sig av? Det är ju ett flertal landsting, bland annat Västmanland där jag själv bor, som gått ihop i det sk KRUT-projektet, och som åtminstone delvis vad jag förstått, ska jobba efter den brittiska modellen.

  Som kulturutövare är det såklart intressant att ett sådant projekt genomförs – förutsatt att det inte fastnar i byråkratin :) som jag påpekat förut, och faktiskt också i en debattartikel i Västmanlands Läns Tidning förra veckan.

 2. Emma Emma skriver:

  Jo. Dessutom kan kulturplanering, ”cultural planning”, ses som något liknande, med än större sociala förtecken.

  Att regioner, kommuner och landsting ligger långt före staten har vi länge vetat om.

 3. Malinka skriver:

  Jag förmodar att landstingen och kommunerna ligger före staten därför att de är mindre och det är lättare att driva igenom och genomföra beslut. Jag tycker i alla fall att det är väldigt intressant och trevligt att Sverige som land visar intresse för det här. Det vore himla trevligt om kultur kunde börja ses som en del av samhället snarare än en konstant kostnad.

  Hur ser ni på det, för övrigt? Jag som bor i Västerås, där kulturlivet är på väldigt låg nivå, upplever att kulturen på något sätt står utanför samhället. Är det så i exempelvis Stockholm också, eller är det mer integrerat där?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas