Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 december 2008 under Analys, Inblick | kommentera

RE: Skilj mellan kulturföretagare och kulturentreprenörer

Emma Emma

Jag hade samma team från SVT Kulturnyheterna på Konstfack häromdagen. De pratade med mig, ett par av mina studenter liksom med ett av företagen på vår inkubator för kulturföretag, Transit. Dessutom filmade de ett av mina seminarier.

Min förhoppning är att studenterna får komma till tals i tv. De hade nämligen, som alltid, många kloka saker att säga.

För det uppstår otroligt spännande diskussioner med studenterna på Konstfack. Då blir det verkligen både sådär pragmatiskt och kritiskt, som jag efterlyser. Å ena sidan konkreta exempel på hur man gör och kan göra. Å andra sidan en hel del kritik mot själva diskursen och resultatet av den, ”proletariseringen”, som en student kallade ”entreprenöriseringen” för häromdagen.

Delvis tänker jag dock annorlunda än Tobias. Jag kan nog tycka att man kan se olika typer av entreprenörskap – och att allt entreprenörskap inte handlar om att ”skapa pengar”.

Dessutom ställer jag mig lite frågande till vad resultatet av resonemanget blir. Är det bättre om det kommer in någon annan, en ”entreprenör”, som tjänar pengar på mina studenters skapande/företagande? Är det för att stödja Branson & Co som vi ska börja prata entreprenörskap i kultursektorn?

Min ingång är snarare att öka möjligheterna för mina studenter att bli lite mer ”entreprenörer” i den bemärkelsen. För jag tycker att det är något sjukt i hela systemet om de som skapar det grundläggande värdet inte har råd att leva på det. Eller?

Mitt fokus ligger, förutom på forskningen, därför på hur man bäst undervisar i ”entreprenörskap” i detta syfte – och om man överhuvudtaget kan det. Eller i ”kulturellt företagande” som jag, likt Tobias, väljer att kalla det – utom när jag diskuterar – och kritiserar – diskursen.

För e-ordet börjar bli så utslitet att ingen längre vill ta det i sin mun. Som jag tidigare har skrivit om i en krönika, vill inte ens mina gamla IT-vänner kalla sig ”entreprenörer” längre, utan föredrar likaså begreppet ”företagare”. ”Entreprenörskap” är sådant man förknippar Johan Staël von Holstein och Linda Skugge med. Och regeringen, vill jag lägga till.

För som vi vet ska ju nu alla högskolor, inklusive vi konstnärliga, bli utvärderade utifrån vår undervisning i entreprenörskap.

Snacka om att regeringen satsar hårt på att styra och kontrollera ideologiproduktionen. Finns det något annat område som alla högskolors undervisning utvärderas utifrån? Men ingen protesterar, utan alla rättar sig snällt i ledet. Och Konstfack kommer säkert väl ut, eftersom vi satsar så hårt på området. Till och med för hårt, enligt en del studenter.

För övrigt är det julmarknad på Konstfack i helgen – apropå entreprenörskap. Och kultur.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas