Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 november 2008 under Inblick, Noterat | kommentera

"Konstnärerna borde se möjligheterna"

Tobias Tobias

Det var inte bara bekanta ansikten på SweCults konferens KulturSverige nu! i måndags och tisdags och alla var inte över 33 år (det vill säga äldre än jag själv).

Anders Rydell, 80-talist, frilansjournalist med fokus på ”mötet mellan kultur och vetenskap” samt redaktör – bland annat för Bon och sedan nyligen också för Konstnären – skriver på sin blogg om sina intryck från måndagen. Särskilt intressanta blir hans iakttagelser mot bakgrund av han har skrivit (ihop med Klas Ekman) en av höstens mest uppmärksammade böcker, nämligen Byt namn! – och andra sätt att lyckas som journalist som fokuserar på frilansarens möjligheter.

Han menar att konstnärerna mer borde fokusera på styrkan i arbetssituationen som frilans med utgångspunkt i tillfälliga projekt, att de ligger i framkant i detta arbetssätt som allt fler lockas av:

”Det måhända att villkoren är extra dåliga för konstnärer, men det är ju faktiskt så att de arbetar på ett sätt som allt fler människor kommer göra – inte minst i mediebranschen så som vi beskriver i boken. Felet är att man inte ser styrkan i detta utan hela tiden fokuserar på de negativa aspekterna, som naturligvis inte bör ignoreras. Men som jag ser det finns det långt fler möjligheter att arbeta på detta sätt än nackdelar. Den viktigaste är att ha kontroll över sitt eget arbete.”

Vilket får mig att fundera över följande citat från FOCI, ett brittiskt forskarnätverk:

”The challenge of the creative industries is the challenge of a new form of economic understanding – they are not ’catching up’ with serious, mainstream industries, they are setting the templates which these industries will follow.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas