Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 oktober 2008 under Noterat | kommentera

Sista chansen: KulturSverige nu!

Emma Emma

På fredag 31/10 är det sista anmälningsdag. Anmäl dig här.

KulturSverige nu!
Kulturens och kulturpolitikens nya förutsättningar

Linköping 24-25 november 2008

På ett par decennier har kulturpolitikens förutsättningar förändrats dramatiskt, i kölvattnet av nya medieteknologier och en alltmer global och mångkulturell verklighet. Kultur anses numera vara en tillväxtmotor och det är ett faktum att vi i genomsnitt lägger mer tid på kultur- och mediekonsumtion än på förvärvsarbete.

Vad är det som sker med kulturen? Hur orienterar man sig i dagens och morgondagens kulturlandskap, och hur ska kulturpolitiken hantera de nya utmaningarna? Det är frågor som den pågående statliga kulturutredningen brottas med. Men det är också frågor som står i centrum för konferensen KulturSverige nu! Kulturens och kulturpolitikens nya förutsättningar.

Utgångspunkten för konferensen är faktapublikation KulturSverige 2009, som delas ut till alla deltagare. Den innehåller närmare femhundra sidor trendanalyser, probleminventeringar och en omfattande statistisk beskrivning av kulturområdet med internationella jämförelser. Bokens många forskare och experter deltar på konferensen med presentationer av sina bidrag.

6 kommentarer
 1. Malinka skriver:

  Det verkar som att det satsas mycket på att anordna diverse olika konferenser som handlar om kultur, kulturekonomi och hur bra det vore om det satsades extra mycket på kultur. Jag var själv på en för några veckor sen (inbjuden av KRUT-projektet).

  Min fråga är;

  Satsas det inte mer pengar på att fundera över hur mycket det borde satsas på kultur, i stället för att faktiskt SATSA på kultur. Ibland undrar jag om byråkraterna inte åker runt på alla dessa konferenser enbart för att ha något att göra och känna sig viktiga, i stället för att faktiskt göra något praktiskt. Som kulturutövare blir jag ofta mörkrädd när jag tänker på hur mycket pengar som går åt i byråkratiträsket.

  Jag tänker mig att såna här möten mellan forskare, politiker och andra kanske skulle vara mer fruktbara om yrkesverksamma kulturkreatörer också bjöds in.

  Bara en fundering… ;=)

 2. Tobias skriver:

  Du har en klar poäng. Det finns för många konferenser. Men man bör skilja på forskningskonferenser och byråkratkonferenser.

  För en forskare är konferenser en viktig del i vad man gör, för att presentera och testa sina resultat.

  Och det är väl inte fel att sprida de här resultaten också till andra, såsom ska ske på den här? Målet är ju att genom att sprida kunskap skapa ett bättre ramverk.

  Alla är också hjärtligt välkomna till konferensen.

 3. Emma Emma skriver:

  Malinka, jag håller också med om mängden konferenser och tror dessutom att det kunde vara givande att koppla in även utövarna. Och då inte i första hand som publik.

  Vad jag kan lova att göra, är att ta med mig frågan och synpunkten redan till inledningsanförandet.

 4. Elisabet Widlund skriver:

  Anders skriver på min blogg att han tyvärr inte kan komma till Linköping, men hoppas mycket på livebloggande därifrån. Jag kommer absolut att göra det, dagarna innehåller så otroligt intressanta ämnen. Men eftersom det är dubbla seminarier kan jag inte täcka in allt. Kommer ni eller någon annan från Swecult också att blogga om innehållet? Undrar Elisabet

 5. Emma Emma skriver:

  Låter som en bra idé. Jag är rädd att jag delvis kommer att vara vrålupptagen, men med Tobias hjälp kanske det fungerar.

 6. Malinka skriver:

  Tobias;

  såklart att forskare på ett eller annat vis måste presentera sina resultat :) Det jag själv (och troligtvis fler) upplever som lite småtrist, är att forskarnas resultat sällan befinner sig i verkligheten. Ungefär lika lite som byråkraterna egentligen vet vad de pratar om. Självklart ska resultat presenteras, men det vore också trevligt om resultaten kunde generera någon aktivitet som faktiskt gagnar kulturen, i stället för att vara något som låter väldigt fint, men som stannar vid att låta väldigt fint.

  Emma;

  Vad trevligt. Mer än så kan jag inte önska mig, tror jag. :) Eller, ja, såklart konferenser dit kulturarbetare är inbjudna i syfte att diskutera och få något att hända – OCH får betalt för det, men det lär väl aldrig hända.. ;0)

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas