Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
24 oktober 2008 under Noterat | 1 kommentar

NYHET: FUNK-boken utgiven på engelska

Tobias Tobias

Nu kan vi släppa nyheten att KK-stiftelsens bok om FUNK-modellen har översatts till engelska. Jag är stolt författare (och producent).

Har ni någon gång varit med om att öppna en kartong och känna den där doften av nytryck. I dag kom två kartonger med boken till kontoret i Gamla stan. Jag är hängiven utvecklingen inom ny media, men jag har ett ännu längre kärleksförhållande till papper.

Dessutom: Blindprägling på omslaget. Bokstäverna höjer sig och känns. Stark, djup brandgul färg på omslaget (mer ”brand” än ”gul” jämfört med den svenska utgåvan, för er som sett den).

Boken ska till World Cultural Economic Forum i New Orleans i nästa vecka, dit den svenska förklaringsmodellen från Hultsfred om kultur och ekonomi ska spridas. Från musikfestival till policyramverk – det är en bra story.

Anledningen är att grundarna av FUNK-modellen, Putte Svensson (Rockparty/RockCity) och Lars-Erik Rönnlund (numera Hultsfreds kommun), är inbjudna dit och bildar en svensk delegation med tjänstemän från ambassaden i Washington och Regionförbundet i Kalmar län. (Själv ska jag göra något ännu mer spännande: förhoppningsvis välkomna mitt andra barn till världen.)

FUNK står för Forskning, Utbildning, Näring och Kultur – och tar bland annat upp hur kultur och upplevelseindustrin (eller egentligen kulturnäringarna) hör ihop.

På engelska har modellen fått namnet ERIBA. Det var ingen lätt uppgift att översätta akronymen, men tack vare översättaren Katherine Stuart i Australien kom vi fram till Education, Research, Industry, Business och the Arts/culture. Jag har hela tiden röstat för att en översättning av ”FUNK” har varit nödvändig, men FUNK med sina assocationer har varit svåröversatt. ERIBA låter ju som spanska arriba, på engelska ungefär let’s get going eller på svenska ”upp och gå!”.

Boken heter The ERIBA model – an effective and succesful policy framework for the creative industries och kommer kunna beställas kostnadsfritt från KK-stiftelsen. Jag kommer också lägga ut en pdf-fil här på bloggen.

Samtidigt, det här inlägget känns lite världsfrånvänt en dag som denna då börsen rasar igen och USA-börsen kanske inte öppnar. Allting hänger ihop och något om finanskris står inte i boken. Tur att bloggen finns. Jag ska återkomma mer kring ytterligare funderingar hur finanskrisen påverkar kulturekonomin.

eriba-model.jpg
  1. […] utvecklat FUNK-modellen som att sätt att beskriva hur de kreativa näringarna kan stimuleras (modellen har även exporterats). De senaste åren har Putte varit begravd i festivalarbete och tackat nej till alla sådana […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas