Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
22 oktober 2008 under Noterat | kommentera

Värre än väntat?

Emma Emma

I finanskrisens spår kommer lågkonjunkturen. Än har vi inte sett mycket till effekter, men de lär komma. Och kanske blir det värre än väntat.

Vi brukar ju säga att kulturen klarar sig relativt väl även i nedgångar, men från USA kommer nu signaler om att läget ser annorlunda ut den här gången. Den här nedgången liknar ingen annan.

Inte minst märks det i branscher där stora företag och stora projekt dominerar, som i filmindustrin. Där skjuts premiärer framåt i tiden, studior läggs ned och folk får gå. Hollywood, som sett sig som relativt immunt mot lågkonjunkturer, har fått tänka om.

Orsaken ligger främst i den ned- och indragna kreditgivningen. Projekt som kräver stora investeringar och krediter får det allt svårare.

Och detsamma kommer säkerligen att ske i Sverige (ja, redan nu hörs det, om än inte i medierna så mycket, en stor oro för att krediter dras in eller skärs ned).

Däremot finns det delar av underhållningsindustrin som fortfarande går bra, som till exempel dataspelsindustrin. Där hann de nya konsolerna ut i tid, medan folk fortfarande hade pengar, och nu vill alla ha spel till dem.

Som alltid handlar kulturekonomi om tajming och tur – samt om ett intrikat samspel mellan ekonomi, estetik och teknologi.

En kommentar
  1. Tobias skriver:

    Ja, har också hört att den indragna kreditgivningen kommer få stora effekter. Även i Sverige.

    Det kommer drabba relativt små verksamheter man inte trodde hade med en finanskris att göra.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas