Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
15 oktober 2008 under Noterat | kommentera

Kulturrådet sjabblar

Emma Emma

Elisabeth på vår närbesläktade, och läsvärda, blogg Konsten och kulturen, gör en intressant iakttagelse:

På Kulturrådets ansökningsblankett finns en gemensam post för ”Intäkter från sponsring/donationer”. Som om sponsring och donationer vore samma sak.

Precis som Elisabeth påpekar är det förstås idiotiskt ur lagstiftningssynpunkt, eftersom sponsring är avdragsgill, så länge den betraktas som en marknadsföringskostnad – och inte som just en donation.

Det sista man vill är därför att dessa två saker blandas samman – och det är ju inte helt lyckat att myndigheten på området, Kulturrådet, själva gör det.

Ur forskningssynpunkt blir jag också upprörd, eftersom jag vill kunna se hur stor respektive del är. I Storbritannien är till exempel donationerna mycket större än sponsringen, och sådant är inte helt oviktigt att veta.

Det borde för övrigt ligga i Kulturrådets intresse, eftersom de faktiskt också har följande uppdrag:

”Kulturrådet ansvarar för den officiella statistiken inom kulturområdet och har i uppdrag att bidra till att den kulturpolitiskt relevanta forskningen stärks och utvecklas.”

3 kommentarer
  1. Erik jennische skriver:

    Det är ju också viktigt att veta om Kulturrådet tycker att det är positivt eller negativt i behandlingen av ansökan, om man är bra på att samarbeta med sponsorer eller har många rika vänner. Får man mer eller mindre i stöd om man har stora egna intäkter?

    Erik

  2. Elisabet Widlund skriver:

    Det är de ständiga frågorna… fram för mer genomskinliga kriterier och processer!

  3. Emma Emma skriver:

    Erik, det har du helt rätt i!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas