Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
10 oktober 2008 under Noterat, Samtal | kommentera

Hur kulturhus ska lyckas

Tobias Tobias

Jag talade i veckan med kulturhuschefen i Stockholm, Eric Sjöström, och han sa många kloka saker om hur man ska lyckas med ett kulturhus.

Han konstaterade betydelsen av de ekonomiska aspekterna framåt, inte bara vid byggnationen. Husen måste byggas för att kalkylerna ska fungera i framtiden. I Stockholm står han med för små teaterlokaler, vilket innebär att inte ens de rörliga kostnaderna kan täckas av biljettintäkterna om biljettpriserna ska hållas på en nivå som reflekterar det politiska uppdraget.

Eric pratade också om vikten att skapa den där mötesplatsen, dit folk går för olika saker. ”Om man ska bygga i Falun – se då till att Faluns bästa restaurang finns i huset.” Då handlar det också om läge för huset. I Stockholm är det unikt, mitt i centrum såsom en förlängning av Sergels Torg, där folk ändå rör sig naturligt. I Luleå, som jag berättade om igår, är läget likaså centralt.

I en mindre ort menade han också att det är viktigt att bredda kulturbegreppet och till exempel involvera Studieförbunden. Även vuxna har behov av att vara med och skapa kultur själv.

Framför allt betonade han förankring, att alla möjliga aktörer måste byggas in. ”För någon gång kommer en tid när det gäller att ha förtroendekapital, när kulturen ställs mot dagis och sjukvård.

Det tror jag själv är bland det viktigaste för den offentliga finansierade kulturen. Den politiska risken är det största hotet mot den typen av verksamheter på sikt. Man måste jobba hårt för att folk – och i förlängningen politiker – ser att kulturen tillför något. Det var bland annat därför som jag döpte utredningen av symfoniorkestrarna för tre år sedan till ”En del av världen”:

”… att vara en del av världen handlar om att ta plats och hitta en naturlig roll i samhället, inte vara ett landet Narnia dit enbart några når. Att vara en del av världen handlar alltså om att inte vara en värld för sig.”

Ett hus som fungerar som en naturlig mötesplats är en bra bit på vägen. Men husets verksamheter måste också nå fram. För Kulturhuset i Stockholm – som har nästan 3 miljoner besökare årligen – handlar det nu mer om att öka kvaliteten i besöken. ”Angelägenhetsgraden” är ett mått som kompletterar ”antal besökare” när Eric Sjöström planerar. Han säger: ”Vi vill inte vara ett fritidsrum eller ett uppehållsrum.”

6 kommentarer
 1. Charlotta skriver:

  Intressant! Kolla debatten kring Jönköpings nya kulturhus (SMOT-huset), där du ser exakt alla dessa argument dyka upp. Tror inte att något projekt har startat en sådan debatt någonsin, och bygget är långt ifrån förankrat utanför den politiska sfären. Detta skulle bli en ypperlig kolumn i lokaltidningen där.

 2. Emma Emma skriver:

  Apropå hus, vad säger du om Reykjaviks nya konserthus?

 3. Tobias skriver:

  Har bara läst om Reykjavik och Jönköping översiktligt.

  I Jönköping verkar det som debatten mycket kommit att handla om finkultur kontra resten.

  Angående Island funderar jag över vad finanskrisen innebär för ett sådant bygge och tillhörande verksamhet.

 4. Malinka skriver:

  Hittade precis den här bloggen, och vad skådar mitt norra öga om inte ett inlägg som jag blir riktigt imponerad av. Det är snudd på att jag skulle tvinga politikerna och tjänstemännen i min kommun att boka in dig för en föreläsning om just precis detta.

  Får man citera dig? =)

 5. Tobias skriver:

  Malinka, tack för vänliga ord. Du får såklart citera.

 1. […] Madeleine Sjöstedt har bloggat om sin debattartikel och Kulturekonomi har också tagit upp frågan. […]

 2. […] Relaterat: Kulturbloggen och Mats Berglund och Madeleine Sjöstedt har bloggat om sin debattartikel och Kulturekonomi har också tagit upp frågan. […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas