Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 september 2008 under Noterat | kommentera

Kraft & Kultur

Emma Emma

Finns det något bolag som är mer rätt i tiden än Kraft & Kultur? Dels satsar man på el från förnybara källor som vind och vatten och dels satsar man på kulturverksamhet. Och ändå, ändå har det varit ganska tyst om dem. Varför det? 

På bokmässan tyckte jag att de var underbara. I en totalt rebellisk monter med en gammal amerikanare, ett flipperspel, ett rockabillyband och helflaskor med Bourbon bjöd de in till debatt. Och ingen kom (i alla fall inte när jag var där). Trots att de tidigare hade annonserat i Metro och trots att de hade två utklädda kycklingar som gick runt på mässan och delade ut reklam. Varför det?

Det kan väl ändå inte vara för att de hade ”fel” åsikt? För att det var Johan Norberg och Boris Benulic som hade skrivit boken som kritiserade allas, även min, älskling, Naomi Klein, och bjöd in till debatt?

Jag är inte nyliberal, men jag applåderar ändå initiativet. För att det alltid behövs rebeller, i alla sammanhang. För att det är underbart med mångfald. För att vi behöver de där debatterna, för demokratins skull. Och för att idén bakom Kraft & Kultur framstår som lysande – i dubbel bemärkelse.

7 kommentarer
 1. Daniel Ericsson skriver:

  ”Trots att de tidigare hade annonserat i Metro och trots att de hade två utklädda kycklingar som gick runt på mässan och delade ut reklam.”

  Och så är du förvånad?!

  Norberg et al är fjantiga helt enkelt, och för sådana finns det ingen plats på kulturens fält…

 2. Emma Emma skriver:

  Intressant. ”Fjantigt”, ja, det kanske är nyckeln. Jag gillar ju Johan, även om jag inte delar hans åsikter, så det spelar säkert roll. Fler förslag?

 3. Karin Lilja skriver:

  Jag fångade dem på bild, i varje fall. Kycklingarna, alltså. Kolla själv:
  http://www.upplevelseindustrin.se/artikel?arenor&=bokmassan-lockade-fler-an-100-000

 4. Douglas skriver:

  Norbergs och Benulics bok är alldeles för nytänkande för kultur-Sverige, tyvärr; en libertarian och en socialist slår sina kloka skallar ihop och kritiserar en annan socialist i form av ett direkt svar på en bok. I mångt och mycket använder de gamla metoder att debattera i en modern kontext och med väldigt högt i tak. Uppenbarligen alldeles för högt i tak för DN Kultur-maffian.

  Benulics magasin Voltaire är ett annat experiment, om jag får säga så, som är alldeles för provokativt för kultursfären; på första numrets omslag var det en bild på libertarianernas – inklusive mig själv – husgud objektivisten Ayn Rand.

  Det är verkligen synd att han nonchaleras så mycket.

 5. Emma Emma skriver:

  Ännu en förklaring kom lajv i dag: inkonsekvensen mellan att satsa på miljövänlig el och ha en gigantisk amerikanare i montern. Tack M!

 6. Boris Benulic skriver:

  Well, jag kan bara undra. Var ligger inkonsistensen mellan att ha en stor amerikanare i montern och sälja miljömärkt el. Kom igen – förklara. I tekniska termer tack, inget allmänt svammel.
  Och för övrigt finns det inget som heter miljövänlig el! Skärpning! All elproduktion innebär en negativ miljöpåverkan, så vi som arbetar i miljörörelsen skulle aldrig använda termen miljövänlig. Så den som gav dig den lajv-förklaringen var väl den gamla vanliga sortens okunniga-latte-pk-intellektuella-latmasken. Lyssna inte på dem.

 7. Håkan skriver:

  Om du gillar både miljövänlig el och Naomi Klein borde du kanske göra reklam för etc el istället (samarbetar med Falkenberg el) – det känns som ett betydligt mer trovärdigt alternativ

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas