Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 september 2008 under Noterat | kommentera

Stackars mig som företagare?

Tobias Tobias

De riskerar att tvingas starta eget i stället för bli anställda! Tänk vilken osäkerhet!

Jag ser SVT tidigt på morgonen och häpnar över hur ensidig och gammalmodig vinkeln är. Rapporteringen utgår från regeringens förslag att man ska kunna ha enskild firma även om man bara har en uppdragsgivare. Så att till exempel sjukgymnaster som bara arbetar mot ett landsting, säger finansminister Borg, ska kunna göra det inom ramen för bolag.

Vinkeln är att offentliga verksamheter och företag därmed kan föredra att en person har eget företag i stället för att bli anställd.

Inslaget säger en hel del om att attityden att ”anställning är bäst” fortfarande dominerar. Det må så vara att flera fördelar finns, åtminstone för vissa, men jag tänker på två saker:

För det första måste man komma ihåg att även anställda kan bli av med sina jobb, även om det finns vissa skyddsregler. Alla som har anställning har inte heller fast heltidsanställning – det vinns en mängd varianter av typen projektbaserad deltid. Som egenföretagare kan man i högre grad mellan mer eller mindre säkra förhållanden.

För det andra finns det stora sektorer som länge har tvingats till den här situationen. Kultursektorn är en – och om man vidgar den till de kreativa näringarna ser vi nästan 200.000 egenföretagare, om jag har sifforna med mig rätt i minnet. Mediebranschen specifikt är en annan där framför allt fackförbundet Journalistförbundet (åh, vad missnöjd jag var som medlem) och därefter mediebolagen själva, gjort allt för att skapa ett sammanhang där många, många tvingas bli frilansare. (Sedan visar det sig att många trivs med det. Se bland annat bloggen och kommande boken ”Byt namn!”).

Det måste varit en journalist som varit anställd länge på SVT som gjorde det inslaget.

Annars skulle man kunna göra inslag varje dag om kultur- och medieområdet.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas