Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
22 september 2008 under Noterat | kommentera

Kulturbudgetens bekanta ord – men bara ord?

Tobias Tobias

I väntan går vi på kulturutredningen, men vardagen fortsätter och idag kom ändå en ny kulturbudget. Vad sänder då regeringen för signaler?

Utan att ha läst noga, bara ögnat igenom nyhetsflödet, har jag lätt att gilla:

 • Uppräkning till scenkonsten. Alla som någon gång räknat på ”hävstångseffekten” när anslagen släpar efter vet hur viktig uppräkningen är för att hantera lönekostnaderna. Om det väger upp tidigare eftersläpning är en annan sak.
 • Barn och ungdom. Alltid en av kulturens viktigaste frågor.
 • Kulturarv – också viktigt. Men mycket fokus på museer om någon frågar mig.
 • Nyskapande kultur. Den här hoppas jag bli bra.

Och så nämns:

En särskild satsning kommer att genomföras för att stimulera entreprenörskap och företagande inom kultursektorn med ökad samverkan mellan kulturområdet och näringslivet. Det finns ett behov av aktörer som kan fungera som brobyggare och mellanhänder för att stimulera kreativa och innovativa processer i näringslivet likväl som för att öka entreprenörskap, innovation och företagande inom kultursektorn.

Något som jag kunde skrivit själv. Vilket jag tror jag faktiskt har gjort ungefär, i något av de förslagen jag författat genom åren. Men inte bara jag. Det här är ord som regeringar i tiotals länder har haft i sina förklaringar under det senaste decennierna.

Att de dyker upp även i Sverige tycker jag är bra.

Och oavsett diskussionen om entreprenörskap som farligt mycket använt begrepp, så hoppas jag att det även blir verklighet av orden. För att försöka överbrygga det tidigare gapet mellan kultur och näring är en viktig men stor – och svår – sak. Men som ”den hemlige planeraren” konstaterar i en kommentar till förra inlägget så gör knappast 13 miljoner kronor fog för att få kallas ”satsning”.

Som jämförelse så satsade danska regeringen 90 miljoner DKK och norska regeringen 50 miljoner NOK i liknande (okej, kanske lite mer uppblåsta) initiativ i fjol.

2 kommentarer
 1. Surgubben skriver:

  Har du tänkt på att bidrag håller liv i sådant som det egentligen inte ska hållas liv i? Det är många som lever ett behagligt liv på just kulturbidrag, det vill säga andra människors arbete.

  Slopa alla kulturbidrag så slipper vi en massa bråte.

 2. Tobias skriver:

  Surgubben, även polisväsendet och skolan vilar på bidrag. Till och med Adam Smith konstaterade att allting inte kan leva på marknadens villkor.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas