Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 september 2008 under Noterat, Samtal | kommentera

Respekt i stället för skydd

Tobias Tobias

Pratade med stadsarkitekten i Kalmar, Staffan Lindholm, apropå det hyllade Kalmar konstmuseum. Det är ett hus som tar plats och sticker ut i stadsparken, just vid Kalmar slott, bredvid modernistiska restaurangen Byttan.

Ett svårt läge – att göra ett tillägg i en känslig miljö.

Men Lindholm påminde om att alla gamla hus har byggts en gång och att Byttan, ritad av Sven Ivar Lind, måste varit ”extremt kontoversiell då den byggdes 1940″.

Jag frågade om argumenten bakom ett sådant hus som Kalmar konstmuseum som kontrasterar så mycket mot den omgivande miljön. Att bygga ett nytt konstmuseum är inte nödvändigtvis detsamma som att bygga en spektakulär byggnad. Den lokala domen var också hård: förstör inte vår stadspark. Museichefen Klas Börjesson berättade tidigare att han har miltals med insändare.

Staffan Lindholm menade att den största risken låg i att vara passiv i en stad:

”Man måste vara alert. Att vara passiv innebär det hotet som långsamt leder till kräftgång. Det är något som inte märks i vardagslivet, men en extern besökare noterar det direkt. Därför tycker jag inte att skydda är ett bra begrepp; däremot ska man hysa respekt för nuvarande miljön.”

”Museet måste ses i ett större sammanhang. Huset vitaliserar också det som fanns tidigare.”

Jag frågade för att jag fiskade efter argument som marknadsföring av staden och locka turister, men fick i stället ett stadsbyggnadsperspektiv, vilket var intressant (fel person att fråga; jag har talat med politiker också: de svarar annorlunda)

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas