Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 september 2008 under Noterat | kommentera

Selmas hotell och spa – utan Selma

Tobias Tobias

Hur långt kan kulturens aura exploateras innan kopplingen blir alltför svag?

När jag föreläser brukar jag ibland diskutera utifrån Nashville, som har några shoppingland och jättehotell som anspelar på att stan är countryns världshuvudstad, utan att ha något som helst med musik att göra.

Jag brukar säga att kärnan – countrymusikerna med inspelningsstudior och livescener i fallet Nashville – måste vårdas för att kunna generera denna aura till övriga delar i stan.

På besök i Sunne känner jag likadant. Jag frågar både på Selma Spa och Selma Lagerlöf hotell om författarinnan och får svaret att det inte finns ”någon koppling alls till henne egentligen”. Förutom det uppenbara i att Mårbacka ligger en mil bort förstås.

Ofta brukar man åtminstone på plattityder som svar, till exempel att man ”verkar i Selma Lagerlöfs anda – här hade hon trivts”. Men inte ens det.

Och inga citat i en välkomstshälsning eller inramade på väggarna. Inga foton; i alla fall inte på spat, det var där jag bodde och kunde kika och fråga mest.

Jag är något förvånad, men det verkar inte spela någon roll. Båda de här verksamheterna har haft de här namnen sedan början av 90-talet.

3 kommentarer
  1. Emma Emma skriver:

    Det är ju jätteintressant. Jag ska genast gå in på Clarion hotell vid Dansens hus och börja ställa frågor om Selma, de har ju också ett Selma Spa.

  2. Mattias Nord skriver:

    Hej Tobias.

    Har tagit del av din blogg och del av ”budskapet” i samband med en föreläsning i förra veckan. Måste få tillstå att jag till stora delar inte känner igen mig i vad du beskriver.

    Jag tillträdde som VD för snart ett år sedan, och hade då en upplevelse i paritet med vad du beskriver, varför ett förändringsarbete har bedrivits sedan dess.

    Idag per den 1 oktober 2008 har vi utvecklat med följande:
    – I direkt anslutning till receptionen finns ett ”Selma-rum” med delar av Selma Lagerlöfs litteratur att läsa och bläddra i för den intresserade. Där finns även två fåtöljer med läslampor samt ett låneexemplar av den i somras utgivna serietidningen ”Lill-Selma på Mårbacka”
    – I Lobbybar, reception, matsalar och korridorer finns fotografier av Selma Lagerlöf i olika miljöer och situationer.
    – I hela hotellet finns en blandad flora av konst med anknytning till Selma, Mårbacka och litteraturen.
    – Samtliga maträtter i vår restaurang bär namn från gestalterna i Gösta Berlings saga. Exempelvis ”Patron Julius oxtournedos”, ”Sintrams tjuvskjutna älg”, m.fl
    – Vi har under sommaren inrättat och invigt ett eget galleri med namnet ”Galleri Lövdala” (Lövdala=Mårbacka i Gösta Berlings saga), där vi regelbundet håller utställningar med anknytning till bygden och Selma. Just nu hänger en utställning över Västanå teaters olika tolkningar av Gösta Berlings saga, En Herrgårdssägen, Nils Holgerssons underbara resa, Herr Arnes Penningar och Bannlyst.
    – I Galleri Lövdala hänger sedan sommaren även 4 stycken solskyddsvepor, på vilka vi tryckt textutdrag. texterna är 1. Inledningsstycket ur Gösta Berlings saga. 2. Landskapsbeskrivningen ur samma verk. 3. Inledningen ur Nils Holgerssons Underbara resa samt 4. Landskapsbeskrivningen frånm samma verk.
    – På Sunne Golfklubb har vi på samtliga 18 tee i samverkan med Mårbacka Minnegård satt upp A3 stora tavlor med inledningskapitlet från 18 av Selma Lagerlöfs böcker, för att stimulera golfare och sprida budskapet.
    – I vår lobbyshop säljs sedan i vintras flera av Selmas böcker men även skrädmjöl med recept på Mårbackas havrekakor samt ett thé med namnet ”Selmas sagoblandning”.
    – Vi har sedan 22 maj inrättat ett eget utbildningskoncept som vi i samarbete med bl.a. karlstads Universitet, säljer till näringsliv och organisationer. Konceptet heter ”AKKAdemin” och har som syfte att verka för berättartradition och utbildning. Helt enligt Selma Lagerlöfs anda, som var både lärarinna och en framstående berättare.
    – Sedan länge bär samtliga konferenslokaler bär namn från Gösta Berlings saga, allt från huvudkonferenslokalen ”Gösta Berlingsalen” till Löven, Ekeby, Ebba Dohna, m.fl.
    – Vi har under året genomfört två teaterhelger, där ”Bortbytingen” och ”Måns Rödskägg” har spelats. Flera är inplanerade framgent, och syftet är än en gång att främja berättartradition i Selma Lagerlöfs anda.

    Utöver detta pågår ständigt utvecklings- och förändringsprojekt med intentionen att allt vi gör han en röd tråd kring namnet Selma Lagerlöf. Självklart har vi ännu en lång väg att vandra, men att vi inte skulle göra någon koppling till bygden och det namn vi bär, känner jag faktiskt inte igen mig i.

    Vänliga hälsningar
    Mattias Nord
    Hotelldirektör Quality Hotel Selma Lagerlöf,
    tfn 070-6703223

  3. Tobias skriver:

    Hej Mattias, och tack för din överväldigande beskrivning. Jag tycker det låter strålande, mycket av det du har satt igång.

    På föreläsningen ville jag framför allt lyfta fram värdet av Selma Lagerlöf för Sunne – att hon är en kärna (”solen”) i ett system som andra verksamheter är beroende av. Bland annat din.

    Men Selmas betydelse är givetvis självklar för er. Poängen var dels att denna kärna behöver vårdas, det vill säga kopplingen till Selma bör tydliggöras, respekteras och paketeras rätt för att kunna exploateras; dels att det finns en risk om intresset för Selma skulle mattas av. (Med följdfrågan: hur gör man då för att åter och åter aktualisera sin döda huvudperson?) Det var det jag skrev om i det senare inlägget: ”När ingen längre läser Selma.”

    Jag tyckte jag var tydlig med att jag inte gjorde någon ordentlig research vad gäller Choice, utan gick på första intrycket: jag frågade i receptionen. Det är trots allt det första intrycket som formar de flesta besökares upplevelse. På Selma Spa bodde jag – så där kunde jag fråga och kika lite mer. Blogginlägget kunde varit lite tydligare, men där nyanserar din kommentar onekligen bilden.

    Lycka till framöver.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas