Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
4 september 2008 under Noterat, Utblick | kommentera

SOMMARKORT#4: Kalmar konstmuseum

Tobias Tobias

Hösten har onekligen startat, men jag har missat att posta de två sista sommarkorten.

Eftersom jag ändå var på Öland var jag givetvis tvungen att ta vägen förbi nya Kalmar konstmuseum. Kanske årets mest hyllade nya byggnad (åtminstone i DN:s lyriska artikel).

Även jag blev imponerad. Här har ett okänt uppmärksammat, men relativt ungt och litet stockholmskontor – Tham & Videgård Hansson – ritat en byggnad som i form av en kub reser sig på höjden och på så sätt samsas med omgivande träd och som låter parken vid Kalmar slott breda ut sig. Interiören av betong bjuder på utrymme, inte minst tack vare fönstret ut mot Öland och Kalmar sund, och samsas väl med den svarta träfasaden.

Jag gillade bottenvåningen med en särskild ateljé för barn. Jag gillade hela området, inte bara parken och utsikten, utan också den sammanlänkade restaurangen Byttan.

Om man talar om hur byggnader profilerar en stad så har Kalmar lyckats med konstmuseet. Unikt och lite modigt, samtidigt väl balanserat med miljön.

Konstutställningen? Jovars, men ingen knockout. Det var uppenbart att det var det nya huset som lockade besökarna.

kalmarkonsthall.jpg
2 kommentarer
  1. kd skriver:

    Inte något okänt lite arkitektkontor, snarare ett av Sveriges mer uppmärksammade. Det har också fått en del prestigefyllda uppdrag – som nya KH-arkitekturbyggnaden i Stockholm. Trots att kontoret ännu inte är särskilt stort och att arkitekterna är förhållandevis unga.

  2. Tobias skriver:

    Tack för tillrättaläggandet!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas