Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
14 juni 2008 under Analys, Noterat | kommentera

Re: Krav: Bättre kulturstatistik

Emma Emma

Jag håller absolut med Tobias om att det behövs bättre kulturstatistik, framför allt på en aggregerad nivå. Som forskare blir man ofta vansinnig över att det inte går att jämföra Sverige med andra länder eller över tiden, då det saknas relevant statistik.

Men jag är inte lika säker på att det är vad Dramaten-drevet handlar om.

Utan att vilja försvara fribiljetterna (hade jag till exempel suttit i Dramatens styrelse, hade jag självklart begärt en redogörelse för dem), tycker jag ändå att debatten känns rätt överdriven. Åtminstone än så länge.

Och framför allt är den mest av allt närande till alla som ser kulturen som enbart tärande. Alla som sätter likhetstecken mellan ”kulturkoftor” och ”bidragstagare”, för att använda två ord jag avskyr. Eller ser kulturvärlden som en liten klick, som enbart gynnar sig själv på andras bekostnad.

Frågan, som slår mig när jag ser DN:s uppslag, är om det inte är medierna som skapar precis den inställningen, genom att gång på gång slå på stora trumman och ”avslöja” ekonomiska – nästan alltid ekonomiska – ”skandaler” inom kulturvärlden.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas