Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
6 juni 2008 under Noterat | kommentera

Svensk kultur?

Emma Emma

Vi planerar hur vi ska fira den amerikanska nationaldagen. I år kommer vi att vara i San Diego den fjärde juli och sonen ser redan fram emot fyrverkerierna över bukten.

Det känns lite konstigt att tänka på i dag, på Sveriges nationaldag. Här stod vi istället på balkongen vid lunchtid och tittade ut över demonstrationen som tågade förbi på gatan nedanför. Den anti-rasistiska, tack och lov, även om de också är läskiga när de maskerade går förbi och skriker.

Men trots allt får man vara glad över att man bor på Södermalm och inte på Östermalm en dag som denna. Där demonstrerar nämligen nynazisterna, eftersom polisen tycker att de passar bättre där. Eller som insatschefen uttrycker det i en nu försvunnen artikel på dn.se:

– ”Det är ingen slump att de hamnade på Östermalm. Södermalm är svårare att använda till högerdemonstrationer.”

Höger eller vänster, öster eller söder, alldeles oavsett är det absurt. Är det här svensk kultur? Ska vi verkligen fortsätta ”fira” nationaldagen, om det år efter år går till på det här viset?

Jag brukar inte känna så, men i dag längtar jag till USA, som i det här sammanhanget framstår som en betydligt mer civiliserad och kultiverad nation.

2 kommentarer
  1. Nilsson skriver:

    Eehh jaha ja så om 3000 extremister av skilda slag går runt o gör väsen på stan, dvs Sthlm. Då tycker din hjärna att vi ska avskaffa nationaldagen i landet Sverige?
    För det första så bor en minoritet av Sthlms läns befolkning i Sthlms innerstad, en minoritet av Sveriges befolkning bor i Sthlms län.
    Absoluta flertalet av landets innevånare har varken sett eller hört nåt av extrimisterna om inte mediabögarna var där och följde det till punkt o pricka.
    Så varför i helvete ska vi avskaffa nationaldagen av den orsaken???? Gå ut själv och fira den på ett värdigt sätt då? eller så ta du ditt pick och pack o far åt helvete.

  2. Emma Emma skriver:

    Tyvärr gör inte den här typen av kommentarer mig mer positivt inställd.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas