Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
31 maj 2008 under Analys, Inblick | kommentera

Bingo i South Bronx

Emma Emma

Det stormar i och kring Stockholms eget ”South Bronx”, kvarteren sydöst om Mariatorget på Södermalm. Nu senast har nyinflyttade fotografen Bingo Rimér ställt till med fest – vilket får chefen för St Görans uppsökarteam för hemlösa, Eva-Lii Mark, att i DN utbrista:

- ”Jag tycker att det var ett olämpligt och okänsligt val av plats för en fest.”

Kvarteren är nämligen vikta för missbrukare och hemlösa. Här får man inte längre ha fest. I alla fall inte om Eva-Lii Mark får bestämma.

Hon måste vara nöjd med utvecklingen. Sedan ett par månader känns området sydöst om Mariatorget nämligen som en bakgata i South Bronx, innan (!) New York-polisen införde nolltolerans. Missbrukarna har helt tagit över.

Sonen vågar inte längre gå sin vanliga väg till och från skolan. Det går inte en dag utan att man ser knarkare, som skriker, slåss, kissar, skjuter in kanyler eller har sex på öppen gata. Kvartersbutiken har yxrånats, knarklangarna cirkulerar. Inte sällan ser man någon som åker fast för polisen och ibland står det till och med uniformerade ordningsvakter i gathörnet.

Förklaringen är förstås enkel. Man har valt att koncentrera vården för Stockholms hemlösa och missbrukare till ett område. För övrigt – och inte helt lyckat – samma område som sägs vara Norra Europas tonårstätaste.

Självklart måste det finnas vård, men måste allt ligga på en och samma plats? Och är det verkligen bra om knarkkulturen tillåts ta över och helt dominera, ens för missbrukarna själva? Är det bra om missbruk blir normen, och allt annat ses som störande?

Att vanliga – eller ovanliga – människor inte ska tillåtas ha fest, eftersom de kan ”störa” missbrukarna, som Eva-Lii Mark uttrycker det, låter i mina öron helt vansinnigt.

Borde hon inte resonera precis tvärtom; att det är bra att det också pågår annan verksamhet i de här kvarteren?

Frågan är om inte hoppet står till just ”kreatörskulturen”, som lockas till den här lite farliga, och snart säkert billigare, typen av platser – hur cyniskt det än låter.

Bingo är kanske bara början. Och det tycker jag i så fall är bra, eftersom jag faktiskt föredrar en blandning av folk än enbart missbrukare i kvarteret där jag bor.

PS Sedan jag skrev detta inlägg har det hänt mycket. Stadsmissionen själva säger att de måste börja leta efter andra lokaler. Polisen slår larm om att brottsligheten ökar dramatiskt och att narkotikaförsäljning till tonåringar pågår i området. Socialborgarrådet Ulf Kristersson gör – tack och lov! – en annan analys än Eva-Lii Mark och tycker att det är bra om det finns en blandning av verksamheter i området.

3 kommentarer
 1. Jacob skriver:

  Vilken är egentligen Stockholms tonårstätaste stadsdel? Södra station säger någon, Mariatorget en annan, Hammarby sjöstad en tredje, Grimsta en fjärde… Ett effektivt slagträ i debatten, om inte annat!

  Sedan uttrycker sig väl knappast Eva-Lii Mark som att annan verksamhet i området inte är ok? Jag tycker att det är väldigt svårt att utläsa det i artikeln. Däremot säger hon att det var olämpligt att ha en fest med alkohol på samma gård som ett härbärge för hemlösa som ofta har eller har haft akuta problem med alkohol, utan att först informera. Ofta syns ju lappar i hus, som informerar grannar om att det är fest på gång.

  Men, den intressanta frågan är ju om det är vettigt att samla mycket verksamhet för hemlösa och personer med missbruksproblem på samma plats. Där har jag inget svar. Det finns förstås både för- och nackdelar med det, beroende på vilken ingång man har. Det kan finnas något positivt med att det nu sker mitt i stan: det går inte att blunda för orättvisorna. Tidigare har ju verksamheten funnits i skymundan – vi har kunnat blunda och politikerna har sluppit undan sitt ansvar. Förhoppningsvis kan vi nu tillsammans se till att hemlösheten minskar och att drogsjukvården blir bättre och humanare. Vi måste använda uppmärksamheten som vi innerstadsbor får till att göra någonting bra för de som har det svårast i samhället!

 2. Bostadsfast skriver:

  Det var nog det märkligaste jag har hört på länge! Eva-Lii Mark måste gå på något tungt hon oxå om hon tycker att alla ska vika sig för knarkande slödder.

 3. Peter skriver:

  Mycket bra blogginlägg. Jag bor i närheten och upplever exakt samma sak. Ibland får jag gå och möta min flickvän som tycker uppgången från t-bana mariatorget / swedenborgsgatan och mot Stockholms Södra är läskig för det alltid är ngn påtänd pundare på tåget som skall kliva av och sen står och skriker och håller på i anslutning eller utanför uppgången. Jag har bott i många stadsdelar men aldrig har det varit så här illa.

  Hela idéen var ju en stor fars och redan från början så sa ju pundarna själva att det inte är smart. Likaså tycker brukarföreningen http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=776485

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas