Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 maj 2008 under Analys, Noterat | kommentera

Att leva på kultur

Tobias Tobias

När jag började skriva artiklar kring kulturekonomi för drygt tio år sedan var det delvis för att jag saknade en nyanserad diskussion. Att ekonomi kunde föras till kultur var på många håll något oerhört.

Idag har pendeln slagit över åt andra hållet.

Det börjar bli dags för en ny omgång av VAD MENAR VI-texter. Det går inte att i samma andetag blanda ihop tillväxtorienterade företag som använder kultur som innehåll – till exempel i musik- och mediebranscherna – och kulturarbetare som råkar ha F-skattesedel men som egentligen agerar som anställda – helt efterfrågeorienterade (uppdragstagare).

De senare är inte kulturentreprenörer. De är möjligen kulturföretagare, men ofta ofrivilliga sådana. De är kreatörer, men vad de bygger är sällan företag.

Jag har verkligen svårt för begreppet kulturentreprenör så som det används idag, då det har kommit att ringa in en orimligt stor del av kulturlandskapet. Kulturenterprenörer som påhittare och byggare i kultursektorn är fantastiska, men de är ofta unika – de är inte mallen.

Emma nämnde utifrån en DN-artikel en ny rapport från CIND på Uppsala universitet, ”Att leva på kultur”. Den pekar på att 60% inom de kulturella näringarna är egna företagare och jag är inte alls förvånad.

Här är rapporten (pdf): Att leva på kultur

För övrigt apropå diskussionen om konstnären som förebild för arbetssätt. Jag får lite vibbar från IT-yran för tio år sedan. Ingen som minns free agent-begreppet? Daniel Pink skrev artiklar i Fast Company och två böcker på temat, innan han sedan skrev sin uppmärksammade ”A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future”.

3 kommentarer
 1. Emma Emma skriver:

  Håller helt med om missbruket av begreppet entreprenörskap, däremot inte om att ”konstnären som förebild” skulle påminna om IT-erans debatt. Tvärtom. Här sker det ju i en samhälls- och samtidskritisk anda.

 2. Tobias skriver:

  Vilken debatt från IT-eran tänker du på?

  Jag misstänker att vi pratar/skriver förbi varandra nu… men apropå diskussionen kring free agent-rollen så lyftes en hel del samhällskritiska frågor, som kommit upp igen från både s- och allianshållet på senare år. Nämligen vad det innebär för socialförsäkringssystemet att så många är egenföretagare eller lättrörliga anställda. Jämfört med tiden då man stannade på sin arbetsplats som ofta var ett stort, tryggt företag.

  Se t.ex. Fast Company-artikeln som jag länkar till. Det är skriven i optimistisk och amerikansk anda, men problem kring att få banklån och sjukförsäkringar som egenföretagare beskrivs även där. Inget typiskt kulturföretagar problem alltså.

 3. Emma Emma skriver:

  Kanske en snobbig kommentar, men skillnaden mellan Daniel Pink och Luc Boltanski känns ganska stor. Där Pink ändå i första hand hyllar utvecklingen, läser Boltanski den ur ett sociologiskt perspektiv.

  Jag har precis beställt Boltanski och Thevenots ”On Justification. The Economics of Worth”, som jag tycker låter jättespännande.

  Såg du förresten DN i morse? Ännu en rapport om entreprenörer, den här gången i filmindustrin, blev till rubrik.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas