Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
9 maj 2008 under Noterat | kommentera

Diskoavgift, sanningar och tidsperspektiv

Tobias Tobias

Om ni inte har sett det här så är det en hisnande och fenomenal tidsresa som ger en lektion i tid kontra tvärsäkerhet.

Tv-klippet är från Rapport i maj 1979 och beskriver hur Musikerförbundet vill införa en diskoavgift eftersom ”den levande musiken” konkurreras ut. Med tanke på dagens artikel i SvD om att konsertbesökarna blir allt fler. Trender går upp och ner såklart och nästan 20 år har gått, men den inspelade och levande musiken kommer alltid leva sida vid sida, bara i olika former.

Det är Rasmus Fleischer (Copyriot) som letat fram klippet för sin forskning och resonerar kring 70-talsdebatten i en artikel (här, 12 sidor). Rasmus konstaterar också att ”diskoavgiften” också infördes, så kallad Sami-avgift, som inkluderar alla offentliga platser.

En tidsbild i klippet är också hur reportern - indignerat – lägger orden ”och din familj” för att vidare måla upp effekterna av hur dansbandsmusikern drabbas.

Några perifera, men oj så underhållande poänger finns också. DJ:n ”Big Brother” som intervjuas i Rapport-inslaget heter Sydney Onayemi och var portalfigur i Stockholms nöjesliv på 70- och 80-talet. Han figurerar i Johan Kindes nya roman.

Sydney Onayemi kom från Nigeria till Stockholm, diskade på Strands Maritime, körde kaffevagn på AGA och städade toaletterna på Gröna Lund för att finansiera sina studier på Handelshögskolan.

Men mest av allt ville han spela skivor på klubbar på nätterna och nu börjar han spela på två skivspelare (!), inspirerad av pionjärerna på andra sidan Atlanten.

Att vända plattor hade visserligen varit ett säkert sätt att få tjejer på sedan slutet av sextiotalet, men ingen hade tagit det på samma allvar som Sydney, “Big Brother”, som blir vår första riktiga DJ.”

En kommentar
  1. Per Dahl skriver:

    En tidspärla! Den förgyllde en jäktfredagseftermiddag!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas