Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 maj 2008 under Analys, Noterat | kommentera

Risk och avkastning (kvinnan bakom)

Tobias Tobias

I diskussioner om upphovsrätt idag pratas ofta om att upphovsmannen bör få betalt för att kunna fortsätta satsa. Risk bör hänga ihop med avkastning även här.

Men bakom varje verk står ofta flera personer. Vilken royalty har en redaktör på ett bokförlag? Eller en studiogitarrist som sätter det där solot? Med några få undantag: ingen alls.

Jag tänker på kopplingen mellan vem som skapar, vem som riskerar och vem som får betalt eller uppskattning när jag läser artiklarna och recensionerna om Carolyn Cassidy.

En presentation av henne – med det efternamnet – är väl överflödig på den här bloggen, men i alla fall: hon var fru till Neal Cassady, som är förebild för Dean Moriarty i boken ”On the road” (”På drift”), och älskarinna till Jack Kerouac som skrev denna bok som kommit att definiera beatgenerationen.

Fru Cassady satt i baksättet, teg och tog emot bland älskarinnor och med en frånvarande far till hennes barn. Som Ulrika Kärnborg skriver i DN (och temat är motsvarande är i SvD):

”Av alla män som utropat sig själva till genier är det bara en handfull som fortfarande ansetts vara det när eftervärldens dom har fallit – de andra har fallit tillbaka in i samma anonymitet som de hjälpsamma kvinnor som lagade deras mat, tvättade deras kalsonger, tog hand om deras älskarinnor och födde deras barn.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas