Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 maj 2008 under Noterat | kommentera

Kulturpolitiken som en parentes

Emma Emma

Mer och mer börjar jag tänka att 1900-talets kulturpolitik nog bara var en parentes. Nu är vi på väg tillbaka dit vi var innan välfärdssamhället byggdes upp; innan vi började tycka att det var viktigt – för medborgarna – med kultur.

När jag läser moderaternas kulturpolitiska utspel på DN Debatt slås jag först och främst av hur medborgarperspektivet helt lyser med sin frånvaro. Det, om något, är ett paradigmskifte.

Därefter konstaterar jag att det i mångt och mycket handlar om en återgång till forna tider, med lotteripengar, fonder och privata medel. Ungefär så såg det ut för 100 år sedan, bortsett från en sak: de mer tillväxtorienterade, kulturnäringsargumenten som förstås alltid dyker upp i vår tid.

Att det kommer ett kulturpolitiskt utspel från moderaterna – igen – är förstås intressant. Det är ju andra gången på ganska kort tid, och återigen kommer det inte från kulturministern utan från en annan grupp. Det är svårt att låta bli att spekulera i att de själva tycker att det händer alldeles för lite på den kulturpolitiska fronten.

Hur man sedan ska förhålla sig till sakförslagen kan man förstås diskutera. Men här och nu – och i brådskan – konstaterar jag att paradigmskiftet består i att medborgarperspektivet saknas och att det annars i mångt och mycket är en tillbakagång till hur det såg ut innan den kulturpolitiska parentesen, bortsett från att det på 2000-talet så obligatoriska ekonomiska tillväxtargumentet också finns med.

PS Här är hela utspelet, moderat.pdf. Jag är mest nyfiken på turerna bakom. Gör man såhär inom andra politikområden? Är det inte lite av en inkompetensförklaring av kulturministern, som inte kommer med så många visioner? Hur förhåller sig den övriga alliansen? Och kulturutredningen?

6 kommentarer
  1. gudmundson skriver:

    Är det inte så att alla Allianspartier brottas med hur man ska kunna fortsätta med idéutveckling utanför regeringen? Jag tror alla partierna har skapat sig olika arbetsformer för detta.

    Problemet är ju att en moderat arbetsgrupp inom kulturfrågor ledd av kulturministern skulle kunna tolkas som regeringens arbetsgrupp och regeringens åsikter.

    Men alla partier arbetar olika, som sagt. Folkpartiet har en integrationspolitisk arbetsgrupp, som ska hitta på nya idéer inför 2010. I den gruppen sitter i alla fall integrationsminister Nyamko Sabuni med – men jag är osäker på om det är hon som leder den.

    Så det behöver inte vara någon moderat kupp mot den egna ministern. Jag gissar att det är ett led i förnyelsearbetet som helt enkelt inte kan föras av sådana som har ministerposter.

  2. gudmundson skriver:

    Er blogg är den överlägset bästa inom genren. Trist att ni är så skitnödiga att ni måste kontrollera kommentarsfältet som vore det era egna barn. Emmas svartmålning av den borgerliga kulturpolitiken, som iofs kan ha varit sann, stod nu utan förklaring i två dygn, trots att en allvetande medelålders herre som jag faktiskt korrigerat alltihop i en kommentar. Jag tror att ni kan släppa kommentarerna fria. Det är nog inte så att det kommer en massa spammar hit på kulturdebatten.

    Min andra fråga är om Emma Stenström är helt övertygad om att hon ska vara gift med den där tönten. Det finns bra mycket mer spännande snubbar därute, särskilt inom bombhögern.

  3. Emma Emma skriver:

    Kul att du tycker bloggen är bra. Att kommentarerna tar tid, tror jag hänger ihop med Tobias pappaledighet. Men det är värt att ta upp till diskussion, absolut!

    Du kan säkert ha rätt vad gäller moderaternas strategi – jag har dålig koll på sådant. Däremot hör jag en del klagomål på att det inte läggs några kulturpolitiska propositioner alls nuförtiden. Därav min misstänksamhet.

    Sedan är jag ju vansinnigt nyfiken på vem du tror att jag är gift med – det kanske är någon jag bör akta mig för?

    En bombhögerman låter dock som strokevarning, och adrenalinet får jag ändå upp genom att läsa Svenskan på morgnarna…;-)

  4. gudmundson skriver:

    Minnesanteckning: aldrig kommentera bloggar efter gammeldansk.

  5. Tobias skriver:

    för allas info:

    bevakningsgrejen vad gäller kommenterar handlar bara om att rensa bort alla automatgenererade för viagra- och porrsajter.

    normalt sett kollar vi snabbare, men aviseringen för Gudmundsons kommentar hamnade i junk-korgen.

  6. Dimi skriver:

    Spot on, Emma.

    Just medborgarperspektivet, som (åter igen) blivit allt viktigare i den kontinentala kulturpolitiska diskussionen, saknas i såväl nationellt som lokalt medvetande i moder Svea.

    D.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas