Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 april 2008 under Noterat | kommentera

Kulturministrarnas vecka

Emma Emma

Det här är kulturministrarnas vecka. I fredags hade jag Bengt Göransson, kultur-, skol- och utbildningsminister 1982-1991, på besök på Handelshögskolan. På onsdag kommer Lena Adelsohn Liljeroth till Konstfack.

Bengt höll en underbar föreläsning om ledarskap. Om vikten av att analysera, förstå och synliggöra sitt uppdrag, sin uppgift. Om att sätta uppdraget i första rummet. Om att reflektera, våga gå på tvären och lägga ned stor möda på att formulera och artikulera sig. Skriva. Räkna. Tala. Inte bara okritiskt köpa vad rådgivarna säger, utan utveckla sin egen hållning. Tänka själv.

För mig representerar Bengt något väldigt viktigt, som jag vill förmedla till mina studenter. Det handlar om en form av intellektuellt sätt att närma sig frågor om ledarskap. Istället för det eviga psykologiserandet och/eller det lika eviga förenklandet. När Bengt talar handlar det väldigt mycket om att blottlägga maktstrukturer och förstå sammanhangen; ta sitt uppdrag – och inte sitt ego – på största allvar.

Det är ett budskap som är viktigt i dessa tider, där vi sysslar alldeles för mycket med motsatsen, d v s att blåsa upp egon. Och alldeles för lite med det intellektuella.

(För den som är intresserad av de här frågorna, kan jag rekommendera Jonas Aspelins nyutgivna ”Suveränitetens pris. En kritisk studie av självhjälpslitteratur”.)

Personligen tycker jag också att det är kul att höra en kulturminister tala om annat än kulturpolitik och, framför allt, partipolitik. Det säger något om förhållningssättet. Bengt lutar sig själv mot konsten och skönlitteraturen för att reflektera över ledarskapsfrågor. Jag undrar om Lena gör detsamma.

Med Lena ska jag framför allt prata om konstnärer, kreatörer och entreprenörer. Jag är själv jättenyfiken på hur hon ser på sådant här som entreprenörskap och kulturföretagande, lite mer på djupet och inte bara som begrepp. Vad vi gemensamt kan göra för att förbättra förutsättningarna. Vad som kanske saknas.

Vad tycker du? Vad är viktigt att lyfta fram och diskutera?

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas