Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
1 april 2008 under Noterat | kommentera

Det härliga informationsbruset

Tobias Tobias

Idag läser jag om svenska artisten och låtskrivaren El Perro del Mar i SvD. Hon säger att hon bara lyssnar album, ”helst på vinyl”:

”Jag gillar att sätta mig ner och lyssna på en skiva från början till slut, och inte göra något annat under tiden. Det är skönt att slippa vara sådär multimedial.”

Det är en kontrast mot bilden som tecknas i boken som jag läste i påskas, Torkel Klingbergs ”Den översvämmade hjärnan – en bok om arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden”.

I genomsnitt har vi åtta fönster öppna samtidigt på vår dator och blir avbrutna var tredje minut. Vi tar emot informationsbitar i allt större utsträckning: reklamradio, stortavlor, sms, mejl. Trots att vi genetiskt sätt i princip är identiska med cromagnonmänniskorna.

Men det härliga är att vi klarar av det ganska bra. Arbetsminnet kan nämligen tränas upp, och det sker hela tiden då vi tittar på ett avsnitt av ”Lost”, spelar strategispel på datorn eller fortsätter att surfa med ett flertal fönster uppe samtidigt.

Det kan dock bli för mycket av härligheten och därför bör vi sträva efter flow-tillstånd, det vill säga då vi har en bra balans mellan krav och utmaningar.

Jag funderar på vad det innebär för kultursektorn, när vi blir allt mer störda och får svårare att koncentrera oss:

– Vilken kultur får plats? Snabb kultur växer ytterligare (tänk: YouTube, bloggar). Men snabb behöver inte vara detsamma som dålig.

– Kultursektorn har även möjlighet att erbjuda alternativ till ofokuserad snabbhet: vila, koncentration, djup och möjligheter till flow-tillstånd. Det senare innebär att att man själv måste delta, det vill säga man inte är en passiv kulturkonsument utan medskapare.

– Kultursektorn har redan en viktig roll såsom ”mentala gym”, inte minst i takt med att populärkulturen blivit alltmer krävande och ställer högre krav på arbetsminnet och aktivt utforskande.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas