Boktips tas alltid tacksamt emot och i dag har vi fått en hel lista från medieveteranen Christina Jutterström, som den här veckan är ute på något så spännande som en bloggturné.
Christinas bok Fri television? Om public service i en ny medievärld har nyligen kommit och direkt skapat debatt. Boken släpps via Vulkan, print-on-demand-tjänsten som så härligt skakar om bokbranschen.
Vi gillar både debatt (och modet som krävs för att skapa den) och nya, spännande lösningar för att föra ut kultur.
Här följer Christina Jutterströms rekommendationer med motiveringar:
”1. Anders Borg, Förmynderiets teori – en kritik av public service-ideologin, utgiven 1994.
Intressant att ta del av landets finansministers ungdomstankar, som han inte längre verkar ansluta sig till.
2. Chris Anderson, Long Tail, i svensk översättning 2007.
Andersons teorier om den långa svansen där mera sällsynta varor, tjänster, tv-program m m får ett långt liv tack vare Internet, borde passa SVT och SR som handen i handsken, både med tanke på alla fantastiska program de har i sina arkiv och de program de ständigt producerar.
3. Lisa Gitelman, New Media 1740-1915, utgiven 2003.
För den som vill få en spännande beskrivning av medieutvecklingen genom tiderna.
4. Manuel Castells, Informationsåldern, i svensk översättning 2000.
Ett av grundverken i tre delar över nätverksamhällets framväxt och betydelse för både människor och samhällen. En av mina absoluta favoriter i mediebokfloden.
5. Olof Rydbeck, I maktens närhet, utgiven 1990.
Rydbeck betraktas som något av en guru i public servicevärlden. Han var chef för Sveriges Radio mellan 1955-1970 och basade över både radio och tv. En mycket stark företrädare för public service självständighet mot statsmakterna, men i sina memoarer också intressant som en känslig skildrare av sin tuffa barndom.”