Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 februari 2008 under Noterat | kommentera

ITPS närmar sig deadline

Tobias Tobias

Vi var några som var inbjudna när myndigheten ITPS (Institutet för tillväxtpolitiska studier) presenterade sina tankar inför deadline om några veckor. Det gäller förstås deras regeringsbrevsuppdrag om kreativa näringarna och upplevelseindustrin. 3 mars ska de vara klara.

Statistiken säger inget eftersom för mycket som ligger för långt från kärnan inkluderas, var en slutsats. Jag kan hålla med, men därför gillar jag systemet med ringar eller boxar, där man håller fram både ”kärnan” och de delar av ekonomin som uppstår eller utvecklas utifrån den.

Samtidigt finns vissa indirekta effekter som är viktiga att betona, såväl svårdefinierade, kulturella som turistintäkter från evenemang. (Jämför med vad jag snackade om på konferensen Generator häromveckan.)

Statistiken presenterades utifrån tre avgränsningar: 1) KK-stiftelsens definition av upplevelseindustrin (alltså den statistikrapport som jag fixade med), 2) EU-kommissionens modell enligt ”The Economy of Culture” (ibland kallad KEA-rapporten), och 3) Storbritanniens definition av creative industries.

Men budet var att resultaten utifrån statistiken var enligt förväntan. ”Ingen skillnad jämfört med tjänstesektorn i stort.”

Något är ändå speciellt, menade Niklas Gustafsson (Handelns utredningsinstitut och Stockholms universitet) som stod för en bra sammanställning (utifrån teori) av vad som utmärker företag i upplevelseindustrin. ”Det speciella” ligger i det organisatoriska och i marknaden – ”i processen”. Mycket Richard Caves – vilket är vad jag själv brukar hålla mig i.

Vad utredningen kommer landa i?

Sammantaget så verkar ITPS landa i en god kunskapsöversikt, som dock inte erbjuder några nyheter men som verkar mycket genomarbetad. Men risken är att det här breda materialet kan tolkas hur som helst.

Vinkeln i sammanfattningen – ofta det enda som många läser – kommer bli mycket viktig.

Antingen landar utredningen mycket mjukt och försvinner (ljudlöst) – eller så initierar den en fortsättning.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas