Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
1 februari 2008 under Noterat | kommentera

Wow, vilken vändning om fildelning

Tobias Tobias

I media är det en märkvärdig vändning i tonen som SvD står för i dagarna. I går lämnade åklagaren in en stämningsansökan mot de fyra män som nu åtalats i Pirate Bay-målet. Utifrån detta och annat material från de som många sett som ”motståndare” (Antipiratbyrån) plockas flera nyheter upp:

  • ”Pirate Bay tjänar miljoner på sajten”, tack vare annonsintäkter. Pengarna hamnar utan skatt på Jungfruöarna i Västindien.
  • En av de åtalade har ”tidigare finansierat främlingsfientliga Framstegspartiet och har varit aktiv i kretsen kring ­Bevara Sverige svenskt, BSS. Han har också varit engagerad i Ny demokrati. 1988 dömdes han för inblandning i en misshandel av män med invandrarbakgrund i Gamla stan i Stockholm.”
  • ”Kriminellt nätverk styr.” Det är rubriken på artikeln som handlar om det fåtal (”Scenen”) som skaffar sig de första kopiorna och sedan sprider dem.

Min första tanke är att det här blir ett hårt slag mot den uppmålade idealism som fått försvara illegal fildelning (”musik tillhör alla”; ”storbolagen har varit alltför giriga, varför ge dem mer?”).

Det är utan tvekan att den här ideologiseringen har påverkat den allmänna opinionen. Men varför illegal fildelning och nedladdning har slagit igenom stort är också för att det har inneburit användarvänliga initiativ.

DN refererar idag en undersökning som bekräftar den bilden: ”Möjligheten att titta när man vill och har tid är den helt överskuggande anledningen till att ladda ner filmer och teveserier från nätet.

Och, återigen, det är både förvånande och irriterande hur trögrörlig filmbranschen är när det gäller att komma upp med lagliga alternativ. Den är fast i sitt fönster-tänkande som måste börja med biografen. Trots att jag, och många andra (småbarnsföräldrar), inte skulle tveka en minut att betala kostnaden för en biobiljett för att strömma en ny film till hemmabion. I stället för att kunna se filmen samtidigt som den recenseras och diskuteras är jag tvungen att vänta minst ett halvår på dvd-släpp.

För kultur finns ett värde i att nå ut, oavsett hur.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas