Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
31 januari 2008 under Noterat | kommentera

Ris och ros till Timbro

Emma Emma

Det är lite kul med det nymornade intresset för kulturpolitik, som de senaste dagarna har tagit många centimetrar och minuter av medierna i anspråk (se exempelvis DN:s ledarsida i dag). Till stor del är det Timbros förtjänst, och för det ska de ha en eloge.

Och visst får man sig en tankeställare när man läser deras lilla sammanställning, som i princip går ut på att det aldrig har producerats och konsumerats så mycket kultur som nu. Det stämmer förstås, men glöms – precis som det påpekas – ibland bort.

Dessutom finns det en hel del uppgifter av intresse, som absolut tål att lyftas fram. Som att danspubliken har vuxit med hela 168 % på knappt tio år, till exempel. Sådant är ju alltid kul att höra och, som alltid, är det alldeles utmärkt att någon tar sig tid att ställa samman statistik på kulturområdet. Det är nämligen ett bedrövligt eftersatt område.

Däremot förstår jag inte alls Timbros slutsats. Att utifrån en sådan här sammanställning dra slutsatsen att ”kulturpolitiken har förvånansvärt lite påverkan på kulturklimatet” känns rent ut sagt befängt och framför allt helt ogrundat. Det är ju ingenting de ens har undersökt.

Och skulle man inte lika gärna kunna dra precis motsatt slutsats av siffrorna? Tänk vilken roll kulturpolitiken måste spela, när det har blivit en sådan otrolig utväxling! Wow! Åh, vad det är bra med offentligt kulturstöd! Tack Timbro!

Även om en sådan slutsats, i ärlighetens namn, är lika befängd och ogrundad, eftersom rapporten överhuvudtaget inte belyser sambanden mellan offentligt och privat.

PS Trots att jag håller med Stefan Jonsson i DN, vill jag invända mot hans invändning att siffrorna om att två tredjedelar av kulturutbudet finansieras av hushållen kommer enbart från någon moderat rapport. Visserligen är det den som citeras, men siffrorna är säkert ursprungligen hämtade från Kulturrådet, som – på den tiden de fortfarande ställde samman statistik – brukade betona att den stora delen av kulturen finansieras av hushållen. Så det tror jag faktiskt stämmer.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas